Situasi normal ke bila pakai Alat Perancang IUCD

hye semua ! nak tnye , spe kt sini pakai alat perancang iucd ? Saya dah pakai dkt 4-5bulan .. Misi & doctor ade ckp lepas pasang , akan ada pendarahan macma period tu .. Tp pendarahan sy tu berlarutan sehingga skrg , ade berhenti pendarahan tu tp akan mula balik selepas bersama dgn suami .. Maksud nya .. bila pendarahn brhenti dlm 1-2 hari, saya mula bersama dgn suami , tapi esok hari nya mesti berdarah semula.. dan berlarutan kadang sampai 1-2bulan lame dy .. Nak kate kan sepanjang sy pakai IUCD nie , boleh kire dgn jari bpe kali sy dpt bersama dgn suami.. kesian kan ? Adakah itu normal ??? Sy tnye misi dy kate normal dan bg dy masa utuk serasi dengan keadaan dlm rahim ??‍♀️ anyone ?

2 Balas

Kalau stkt keluar darah tu sikit2 mmg normal...tapi kalau banyak takut memudaratka n...dan kalau rasa tak selesa boleh tukar kaedah lain...

Owhhh tp tu lah .. sy nk bukak balik tp doc ckp bg masa sikit lagi .. utk serasi.. terus tebantut sy nk bukak.. 😟

4y ago

Mmg prosedur mcm tu laa...tapi kalau mom rasa mmg x selesa boleh seja tu request sama Dr untuk buka...