Effect dkt bby?

Hye nk tnye klau kite x mkn nnty akn effect kt bby ke? Bkn ape sbb skrg tgh sesak skit suami x gaji lgi so kne ikat perut dulu risau jgk klau jdi pape dkt bby tpi tawakal jela#seriusnanya #firstmom

27 Balas

X makan laa yg bagi bnyk effect dgn baby, sebab dari mana baby akan dpt nutrisi untuk pertumbuhan tubuh badan. Salah satu effect adalah baby awk nanti akan IUGR, iugr ni baby kecil sebab nutrisi x masuk dlm badan baby untuk support pertumbuhan/perkembangan tubuh badan baby. most iugr case ni bukan ja kena dgn ibu yg x kuat makan tp sebab ada masalah di bahagian uri. Uri ni tempat untuk nutrisi makanan yg dimakan ibu masuk dalam badan baby, jadi klu bermasalah akan menganggu pertumbuhan baby. Jadi tolong la ye, jgn sesekali ikat perut mgkn ibu boleh tahan tp effect sgt besar kepada baby. Jika awk xde mslh uri pun tapi klu awk sendiri yg ikat perut xdpt mkn tu sama juga membawa kepada baby iugr. Kita semua fhm keadaan ibu2 yg bnyk mslh kewangan tp tlong ikhtiar makan makanan ringan asal jgn bagi kosong utk baby dalam perut.. Saya cakap bgni sebab anak sy sendiri iugr, bukan sebab sy kurang makan sy kuat makan masa mengandung tp nasib x baik di bahagian uri. nak urus baby iugr ni sgt mencabar sebab baby kecil je, berat anak sy 1.6kg je lahir matang 37w. Tp perkembangan saiz dan berat badan stop semasa 32/33w. Dah cuba bermacam2 makan dan minum susu untuk bagi baby besar still baby x membesar. Syukur detect awl, lmbt skit je baby memang lemas dah dalam perut, sebab jika baby stop membesar dlm prut kemungkinan baby untuk meninggal dalam perut sgt tinggi (dr pakar bagitau). Ckup 37w sy admit wad, cek ctg baby dah lemas dlm perut so direct emergency czer. emergency czer + baby masuk nicu 2minggu, bayaran boleh tahan jg even gov. So bagi puan empunya post ni, cuba usahakan cari makanan yg murah2 jangan biar ikat perut sgt tak baik untuk tumbesaran baby. Nak dijauhkan benda yg x baik sprt yg sy ceritakan ni boleh je, sy doakan urusan awk dan suami dipermudahkan semuanya.

9mo ago

@Anonymous baby awk stop membesar tu x kena refer pakar ke untuk paksa lahir? Patut dah 37w tu boleh dah admit wad utk paksa lahir, mcm sy hari tu tekejut jg tiba2 esoknya disuruh admit wad. syukur barang hosp semua dah prepare siap2

Sis, saya share sikit dgn sis apa yg saya dan husband buat mase kesesakan duit. Saya pun alami lebih kurg mcm sis.. dgn saya alah xboleh nk memasak so saya ckp ngn husband xperlu beli brgan dapur byk2 bulan ni sbb kite akan byk pesan mknn dari luar.. tpi kami diuji dgn enjin kereta yg total out so beribu nk baiki kereta, duit yg utk pesan mknn tu semua kami terpaksa byr duit kereta.. saya dan suami tawakal saja.. saya goreng nasi letak sayur byk2 goreng bihun letak sayur byk2, beli buah, beli ayam sekor pun jimat bile buat mcm ni sbb guna sikit2 utk goreng pape.. saye rasa kalau buat lauk ke cpt habis 🤭.. susu pun saya minum HL dulu sbb nk beli segala yg diiklankan tu xmampu lg.. mmg time masak tu mcm bergaduh dgn diri sendiri 🤭 kejap rasa nak pengsan kejap nak muntah kejap dunia rasa berputar2… minum air kosong byk2 dan asid folic setiap hari dan jaga emosi.. kalau bab emosi mmg susah sikit sis tpi saya pikir bahagia nk dpt baby ja 🤭🥰

9mo ago

Alhamdulillah terima kasih 🥰

Yes boleh effect baby. Baby tak dpt nutrition yang cukup so boleh kacau progress baby pembesaran bayi. Makan sikit sikit pun takpa tp kerap makan and bahaya sangat kalau ikat perut. Kena ingat kita makan untuk dua orang dah sekarang. Kita ni takpe, jangan biar baby dlm perut kita yang tak makan 🥺 InshaAllah sy doakan awk dipermudahkan. Jangan skip ya makan sbb tak elok sangat takut baby tak membesar dgn sihat sbb tak cukup zat/nutrition yang sepatutnya.

9mo ago

Hi sis, kalau tak keberatan, boleh bagi nombor akaun kat emel saya ya. Nak bantu sikit mana yang mampu, yang penting baby and ibu dapat makan. Please emel kat sini ya, [email protected]

saya dulu pun masa pregnant asyik lapar je tapi ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ Allah permudahkan. saya dengan tak larat nak masak semua, makan nasi dengan telur je sepanjang pregnant dan minum susu kambing dan pati delima. itu je saya makan. kalau ada rezeki lebih sikit baru beli makanan luar macam lauk2 berat. sebab nak masak tu tak larat. makan biskut hup seng tu, roti wholemeal. buat kunyah2 je supaya perut tak kosong

Puan, dalam apps ni banyak je ibu2 mengandung yg buat post minta bantuan dlm bentuk wang atau barang kalau betul empunya post tu kekurangan bnyk juga yg turun tangan nak bantu. So pendapat sy, jika ada insan baik yg nak bantu kita terima je sis, tu bukan menyusahkan pun tp sebab mmg kita nak bantu. Semua ni pn mgkn satu jalan yg diberikan Allah utk membantu meringankan beban awak.. Semoga dipermudahkan selalu

9mo ago

baik sis...terima kasih sbb prihatin❤️

Harap awak & husband fikir masak2 ya sebelum catu makanan. Takut baby awak kecil time dah sampai due nanti, lebih banyak komplikasi & lebih banyak nk keluar duit utk rawatan. Alhamdulillah di sini ramai yg boleh offer bantu awak. Awak jgn rasa menyusahkan pula. Fikirkan baby tu dulu tau awak. Saya doakan kehadiran baby ini murahkan rezeki awak sekeluarga

Mcm sy tahun lepas. Kekangan duit. Gaji suami tak cukup lepas da byr itu ini. Makan pun catu. Makan maggi je sbb stock kt rmh. Masa tu 16 minggu. Skali spotting drh kt underwear. G hospital doc scan baby degupan jantung da takde. Baby tak cukup zat. Nutrition. 1st pregnancy. Sedih sbb 2 thn tggu tp xde rezeki.

9mo ago

allahu sedihnye dgr...xpe sis insyallah ade rzeki lain nnty tu stay strong ye❤️

Bab mkan kalau blh jgan jimat sis. Sbab skrng sis berbadan 2 lagi. Baby perlukan nutrisi yg sckupnya. Mungkin sis blh pm saya di facebook “jacyntha florentius”… bagi detail bank sis biar saya bankin duit skit kat sis beli la telur ke sayur ke ayam skit ke.

9mo ago

bg detail kt sy, sy tolong mn mmpu. kesian kat baby tu. mkn bnyk bnyk, mnum susu utk baby jgk. whatsapp sy tau 0132979525

Kalau boleh nnti dah gaji topup sikit keperluan utk standby.. mcm biskut, oats/nestume.. telur.. ayam beli sekor potong kecik & simpan dlm peti.. saya buat mcm tu dari awal & skg dh 32 weeks alhamdulillah ada je boleh mkn. Jgn bgi perut kosong & masuk angin

9mo ago

baik sis insyallah

sy ni lg sis somi cuma keje kmpng je.ank2 sume sek lg.byk jg nk pki duit xpi alhamdlliah klu bab mkn somi sy akn cuba iktiar mcm mn seklipn jnj sy n ank2 x berlapar.kata org xdpt mkn sdp2 pun jnj ada telur n kicap pun jd lh.

9mo ago

semoga sis pun dipermudahkn urusan❤️