Sakit Perut Dan Cirit Birit

Hye nak tanya. Saya pregnant 8 minggu sekarang ni. Beberapa hari lepas saya start makan ubat kuat rahim due to blood cloth and spotting. Tengahari tadi, tengah tidur tiba-tiba perut rasa berombak bergelora (tak tahu nak explain rasa tu macam mana. 🥲🥲🥲) disusuli rasa nak muntah tiba-tiba. Takut gak sebab tak pernah rasa macam tu sepanjang hidup ni. Dah terfikir yang bukan-bukan dah masa tu sebab hari tu doktor kata baby saya sihat je. 😔😔😔 Saya terus bangun dan masuk tandas. First muntah dengan banyaknya sampai rasa kosong perut ni. Lepas tu, dah selesai muntah, saya makan sekeping roti dan minum sedikit air. Tak lama lepas tu, terasa macam nak membuang. Masuk je tandas, memang membuang tapi lebih kepada air. Dalam masa yang sama terasa nak muntah lagi. Dah siap membuang, muntah lagi dan keluar semua roti yang saya makan. 😭😭😭 Masuk ni dah lebih dari 7 kali saya keluar masuk tandas membuang dan muntah. Ada tak apa-apa makanan yang boleh hentikan cirit birit n muntah ni? Tapi saya tak da rasa pening ke apa. Cuma sakit perut nak membuang n muntah je. Terima kasih. #sakitperut #ciritbirit #muntah #pleasehelp

1 Balas

Pegi klinik awak. Jgn makan sebarang ubat time pregnant nie. Ubat kuat rahim nie libatkan hormon. Amek masa nk sesuaikan dgn badan kte. Better jmpe balik doc yg bg awak ubat kuat rahim tue.

2y ago

Terima kasih banyak-banyak awak.