AIR KELAPA

Hye moms nk tanya ,moms start minum air kelapa kandungan berapa weeks?sy nk try minum tp masih takut2😅 skrg kandungan 30 weeks pon still takut2 lg..air kelapa my fav dah lama mengidam nk minum 😩#firstbaby #firstmom #bantusharing

55 Balas

boleh minum sis tapi sy awal pregnant tak berani minum tak tahu knp 😂 mungkin sebab pernah terdengar dari pengalaman kwn yg kena cirit birit lepas minum air kelapa. air kelapa mungkin dh tercemar, yg dh lama tersimpan. skrg sy 35w+ dh start minum tapi klu saya beli sy tak suka beli air kelapa yg dh siap masukkan dlm balang tu. saya klu beli nk penjual tu belah sendiri depan mata saya dan tak letak gula, ais 😁

11mo ago

Sy skrg 31 weeks , tp xbrni lg nk mnum 😆

Anak 1st dan 2nd 4 bln dh start minum air kelapa alhamdulillah anak ok jer.. Anak ke3 skrg masa bln puasa msa tu 4 bln jg dh minum tp x kerap mn sbb susah jumpa yg pure tnpa cpuran gula ais ni, dan hrga cni agak mahal. Cuma sy x berani mkn mcm rebung, air tebu, nanas muda msa mula2 hr tu. Skrg pntg jumpa kelapa mmg suami beli dn kopek kt rumah. Semlm br minun, beli 3 bj simpan dlm peti, esok pula nk minum

Bila-bila pun boleh sis. sy awal preggy (1st trim) sy minum air kelapa tanpa gula sejuk² bagi lega sakit kepala dan morning sickness. Kalau time panas-panas lagi ni fuuhhh sedapp 😋😋😋 Tak payah lah nak percaya benda karut yg ckp air kelapa ni gugurkan kandungan 🤣 mitos je tu. unless awak ada diabetes atau ada penyakit lain atau ada allergy bedal tak ingat dunia mmg memudaratkan lah k.

ikut penerimaan dan kekuatan badan....sya awal² trimester dah minum...air kelapa ja sya boleh telan dan dpt kurangkan alahan teruk sya...trimester ke2 bru sya kurangkan sbb alahan dah beransur pergi.. masuk trimester last..mmg pulun kaw² air kelapa🤣🤣...Alhamdulillah,anak keluar putih bersih....smpai adik dan maksu sya cakap..tertukar anak ke..putih sngt...umi abah dia xla putih mcm anak🤣🤣

Hi sis, saya start minum bila masuk second trimester. Then masuk third trimester macam seminggu ngidam sangat sebab tak dapat minum air manis disebabkan GDM so selalu sy minum air kelapa je kalau terasa nak minum air manis. Bagi saya minum berpada-pada je sis. Boleh je minum. Lagi pun sy da selamat melahirkan baby girl 18/5/2023 hehe Good luck sis and take care ya ☺️❤️

Masa saya mula2 pregnant 8minggu dah mula minum, alhamdulilah takda apa2 , pernah tanya doc , doc ckp minum je kenapa nak takut,air semula jadi dari tuhan.yg dok bedal milo ais fast food tak takot pulak . Tergelak saya hari tu 😅

saya masa mula² pregnant xberani nk minum sbb mak n mak mentua saya ckp tkut cirit birit n sejuk tkut badan xtahan tp msuk je trimester 3 diorg suruh minum banyak² diorg ckp nanti kulit baby licin je,kerak atas kepala baby pun kurang n mudahkan bersalin lagi bagus nak dekat bersalin tu minum banyak2

minum jaa sis. saya dari 7week dah minum sebiji terus😂. skrng dah 36minggu lagi laa kuat nak minum sebab tambah air ketumban, untuk kulit baby. banyak khasiat dia. mak mertua saya selalu jugak suruh minum air kelapa bagi putihkan anak😂. minum jaa sis. jangan risau.

sy masa preggy 1st trimester xminum lg, ikut kata org2 tua kan... tp bila masuk 2nd trimester sy dah start minum sampai lah nk beranak pon sy minum, yg ori ke yg buh gula ke dua2 sy bedal, memang favourite sgt air kelapa, hasilnya baby kulit licin bersih 🥰

sedap sis..masa panas2 nie..mmg layan..tp cuba sikit2..sy masa awl2 pregy air kelapa, nenas, tebu semua bedal..tp tak bnyak sikit2 aje..risau jgk tp bila tk da yg negative, minum lagi..badan kita tak sama jadi try n eror tau, sikit2..