folic acid

Hye mommy2x share bah berapa papan kamu mkn folic acid terus lekat??

13 Balas

Erm asid folic tukn untuk perkembangan bayi bkn ubt kesuburan setahu sy kalau kita plan nk baby mmg kena mkn folic asid tu seawal 3bln untuk mengelakkan sebarang kecacatan pada bayi.. Sy dengar dlm astro prima baru2 nie doc bg pencerahan pasal mkn folid asid dan ikhtiar untuk hamil

Folic asid tak membantu untuk hamil sis.. folic asid hnya membantu untuk tumbesaran janin sbb tu klau plan nak hamil lebih baik makan asid folic sblm hamil. Sebab kebiasaannya wanita hamil ni tahu dia hamil wktu usia kehamilan 4weeks dan keatas.

Kalau appetton tu 3-4 kotak. Sbb da mkn dr sblm kawin. And atas sebab nk siap2kan rahim sblm ada baby..then after 2 bulan lbh alhamdulillah da prgnt, so continue je trus smpai lps buka buku pink , doctor tukarkan ubat.

Folic acid just preparation utk bakal baby tu utk elak major effects otak baby.. Utk mngelak baby cacat. So its good to consume bfore pregnant..

5y ago

Yes sis, FA ni utk elak cacat saraf tunjang baby utk membentuk. Neural tube defects (NTD). Sngat penting utk consume bfore pregnant sbb kita xtau samada kita dah ckup consume folid acid melalui daily diet kita. So doc mmg akan suggest direct ambil 5mg daily. If terlebih pun dia akan kluar ikut kencing je.. Klau google pun mmg slalunya akan main point NTD .. Sis boleh follow ig doc farhana @poliklinikfasya jga utk bnyak info and q&a pun dia slalu open utk jwap.. ☺️

Folic acid utk pertumbuhan tulang belakang n tempurung kepala baby sis. Bukan utk kesuburan. 🥳 tulang2 terbentuk seawal 5 minggu sbb tu kena mkn awal

5y ago

Yaa sy tau yg itu😁 tq sis

bukan bgantung pd brapa bnyk folic acid kita mkn terus lekat tp tu rezeki dr tuhan sis ada yg cpt ada yg lmbt

xpnh ambik dr awl kwen..dh pregnant baru ambik..ttc 8years..baru lekat..

Tak makan pun acid folic tu . Just kerap bsama time waktu subur

Bru nk try folic acid bln 8, sekali mengandung sdh bln 7😅

tak penah ambik. lekat semula jd.