induce

Hye mommy² saya nak tanya mcm mna rasa sakit bila bersalin induce ? Bpe jam nk bkak cm bila dh induce ? Please crta kan ..sya anak pertama ..so rasa takut tu ada ☹️

7 Balas

Baik jg osbes minta cerita penglaman org sis sb tkut sis jd trauma.lain org lain penglaman bersalin..sya sendiri ank pertma induce dr jam 9 pagi..smpi jm4 ptg.br bersalin.anak pertma bukaan sgt lah lambat.penglaman ank pertma induce sa sgt trauma..sb induce lbh sakit berbanding bersalin normal biasa. Tp penglaman sa x akn sm dengan sis.jd sty positive sis.jgn terlalu risau.tkut tekanan darah naik pla nti serius jadinya sis sambung2 wayar lg dkt wad nti.klu bole avoid mnta cerita dengan org pnglaman bersalin sb itu akn bt sis jd semakin takut dan trauma..pls take care dan stay positif.ingat Tuhan dan keluarga.plg penting jd kuat utk baby sis

5y ago

Yg ni betul. Tp maybe tt just nak buat mental preparation. Cuma biasanya yg terjadi kita akan lebih rasa lebih takut dan bimbang bila baca pengalaman orang yg menakutkan. So better banyakkan doa dan bacaan ilmu/tips utk sebelum dan selepas bersalin. ☺

Bergantong penerimaan badan masing2. Induce nih ade 2 jenis xsilap, 1 yg masok pil tru bawah or induce cocok. Saye yg 1st and 2nd due2 induce sbb dah overdue 40wks ++. And kebetulan masok 1st pil je dah jalan, induce mlmnye pg - tghari bersalin. Kakak sy normal pon pnah, induce pon pernah. Tp mmg induce is much painful and rythm die xdpt nak agak sgt berbanding normal. But whatever it is, depend pade keadaan badan awak time tuh, kalo tenang, wat snaman sket tok tahan contraction, insya Allah bukaan xde mslh. But if bukaan masih same & hbeat baby dah lemah, maybe doc soh czer shj.

Pengalaman saya. Anak pertama, pukul 12tghr induce pertama, 6ptg baru buka 0.5cm. pukul 7 induce kedua, 12 mlm baru buka 1cm. Tak masuk ubat ke tiga, tolak lr untuk prepare csear. Tapi sebab bilik full, tunggu turn . Sementara tu doktor cek bukaan, tengok ketuban dah pecah pukul 1.30pg. 11.21 pg baru bersln. Cerita semua berbeza beza 😂

Sy masuk ubat pkul 7 pagi..pkul 6 ptg start rasa sakit sikit²,lepas pkul 8 malam trus sakit teramat sgt smpai pukul 12.46 then baru baby keluar..

Saya anak pertama induce pada jam 5:30 pagi sampai 11 tghari bukak 1cm lepastu second dose dr pkul 12-5 ptg bukak 10 cm . 7:20 ptg baru bersalin

hy sis...sy hritu dri jam 8pg smpi nk jm 6ptg tu pun bukaan tk hbis ....

Sis dah weeks berapa?

5y ago

Aah dokter kata induce sbb ad kncing mnis ..