Hilangkan Kuning beby

Hye mommy ii I nak tya laa ..cara atau petua hilang kan Kuning beby 😭..help Me mommy ii 😭😭

19 Balas

pengalaman sy..masa hari kedua baby lahir da ada kuning 169..sy xda susu badan msa awal2 baby lahir..cme bg susu formula aptamil..kekerapan susu tu kdg sy xmmpu nk wat 2jam sekali sbb sy czer, pergerakan sy awal2 tu mcm terhad cket..kmudian sy letak balm tasneem T-rub..sy xjual tp sy cuba balm ni sbb sy lama kat hosptal jd susah cket sy nk wat petua2 turunkan kuning..ikhtiar sy cme cbe kerapkan susu & sapukan balm tasneem T-rub tu je..alhamdulillah, kuning turun mendadak bawah 100 smpai nurse tnya ape yg sy buat smpai kuning turun bnyak..tp ape2 pun setiap baby lain2 ragamnya..cme sy share pnglman 1st sy sbg seorg ibu..

Dh berapa hari sis ,? Sis boleh try bgi aiyaq halwa kundoq . Halwa kundoq tu rendam dlm aiyaq . Aiyaq diaa jngn bnyk . Lepastu titik kat mulut diaa dlm 2 3 titik ha . Lepstu bgi mandi dngn aiyaq sirap . Buh sirap tu jngn bnyk sngt nnti merah pulak bdn anak😅 agak agak jaa haa . Sayaa hritu bgi aiyaq halwa kundoq tu and bgi mndi aiyaq sirap jaa alhmdulillah turun bnyk. 4 kali p klinik jaa .. contoh esuk sis kenaa p klinik untk cek kuning anak . Pgi tu titik aiyaq halwa kundoq pahtu bgi mndi aiyaq sirap .. insyaAllah .. cubaa laa sis

kalau secara perubatan moden, apa yang kita nasihatkan untuk beri susu anak secara regular. dan pastikan anak kalau waktu menyusu, good suckling (pandai hisap), dia betul2 lekap dekat puting dengan betul. kadang2, mak ingat baby hisap elok, tapi sebenrnya poor suckling technque. ini sebab kuning dalam badan akan diremovekan melalui najis/air kencing. thats why baby kena minum susu properly, supaya boleh buang air dan secara tak langsung buang yang menyebabkan kuning.

2y ago

but still ada certain condition kuning bukan sebab susu. dia bergantung kepada keadaan.

Baby kuning sebab kandungan bilirubin tinggi sis. Faktor dia hati baby xbtul² matang lagi utk proses bilirubin tu. Kalau kita tekan kt dahi baby ke pe.. nmpk kulit tu nak merah balik lambat.. mean tinggi la kuning tu. Cara dia memg bg susu kerap. Bilirubin akan dibuang melalui air kncing n poo² .. xpon klu kt hosptl diorg letk bwh uv light.. ni smua berkaitn dgn bilirubin 😅 nk terangkn pnjg plak😬 Solution : kerapkan menyusu 💪🏻💪🏻

..sya ank prologed jaundice. ngam2 umur dia sebulan bru turun ke tahap yg OK ( 75 ke bwh ) . bacaan kuning dia x tggi pun , paling tggi 202.. lps tue dia turun lambat dan sikit2. ..sya x guna apa2 petua since berat badan baby meningkat & menyusu pun ok je ( fully bf ). ..tp, ada jiran sya beranak hr yg sma dgn sya hritue, baby dia smggu je dh bebas dr jaundice. dia kta, dia stop kan BF kejap dan on FM . dh turun kuningnya bru on BF semula.

anak sy kuning 5 hari je..xde petua n xikut..x berpantang sgt pun sbb jaga diri sndri,hsbnd tlg2 jga baby jgk..sy bg susu formula sbb baru perasan susu bdn xde,ada pun beberapa titis je...mkn pun kdg beli kt luar lps balik checkup xlrt nk msk sbb penat..tiap 2 jam lh bg susu kt baby,klo baby tido suakan je susu..yg pntg dia berak n kencing kerap..anak 1st jgk..

2y ago

kurma jgn mkn hari2 @ kerap..kandungan gulanya tgi..tang mkn sayur n buah tu mmg betul sy mmg amalkan..susu apa2 bg kt anak pon ok yg pntg kerap berak n kncing sbb ibu yg kerap bg susu bdn tp susu bdn xde pon xguna jgk sbb berat baby blh drop...jgn push diri klo susu bdn xde sbb blh mudaratkan baby umpama hisap puting kosong sedangkan newborn perlukan susu sbg mknn...

Utk ibu jgn mkn lada hitam, bwg semua. Nurse yg bgtau sy masa ank no 1. Utk baby, campur susu bf dgn fm. Bf akan jd lemak baby, fm akan jd najis baby.. Cepat turun. Ni pon nurse ajar masa ank no 2 sy sb ank no 2 sy start check kuning lewat lepas kena tahan wad on antibiotik.. dlm seminggu dh turun kuning..

petua saya,saya makan anggur hitam,kerap susukan baby,mandikan baby dengan herba kuning yg ada jual di kedai sensei,Milo,horlicks ibu stop minum dulu.banyakkan minum air kosong.saya buat semua ni, alhamdulillah esok checkup turun terus kuningnya.hampir sebulan juga ulang alik klinik

Masa saya dulu . Kalau anak breastfeeding kita yang minum susu kambing lepas tu kerap beri dia susu … bagi dia berak berak untuk hilang kuning . Berkesan ddkat baby saya tak kena tahan hospital pun Alhamdulillah susu kambing (R-Rayyan)

Hi. Masa anak saya kena kuning. Doc suruh bagi susu setiap 2 jam. Kalau anak taknak bagun buka bedung kejutkan dan susukan anak. Kadang anak susah nak bangun tapi kena kejutkan juga