Speech delay

hye mommy anak saya 1y 7m tapi tak boleh keluar words lagi, hanya babababa saja, bila jumpa pakar, pakar kata dia memang lambat bercakap, sebab body language dengan cara bermain dia semua okay. tapi saya risau😭😭😭

1 Balas

mm. arahan mudah dia faham tak? cth, kita suruh dia duduk, dia tahu nama/fungsi benda. dan apa advice dari pakar? *nak tahu sebab takde pengalaman lagi berkenaan ni.

1y ago

dia tahu semua arahan, advice pakar kena banyak train untuk kenal barang, dan boleh bezakan barang, bila dia mahir benda (cukup rutin sensory) baru dia boleh cipta perkataan. Pakar kata normal, dan dia kata jangan risau sangat. tapi saya yang lebih2 risau nya sekarang ni🥺😌