Cara

Hye mommies, Boleh tak share macam mana nk tahu yg kita nak bersalin. Selain tanda : 1.ada darah 2.pinggang sakit 3.tulang kat bontot sakit 4.perut Kadang2 cramp bhgian bawah 5.bahagian private part sakit2 Haritu 13/2 I ada darah sikit, terus pi hospital Then doctor tu check, bukaan baru 2cm. 2 kali doctor check, 2 kali doctor ckp baru 2cm. Then dia suruh i balik coz bukaan belum 3cm.. So how?? Any idea??

3 Balas

Sy dulu nk bersalin start sakit perut mcm nk buang air besar, bila pegi toilet tak keluar apa pun. Tp sakit perut lg, sampai satu tahap darah campur lendir keluar. Start situ sy dah mula sakit contraction tp sikit2. Lepas sejam, dia jd makin sakit, sy rushing ke hospital. Bukaan baru 3 cm, so admit wad dlu. Tp sy langsung x duduk kt katil sbb perut sakit sgt jd x selesa nk duduk. Sepanjang masa tunggu nk bersalin tu sy berjalan2 dlm wad (dah la pukul 3 4 pagi time tu!) Tak lama kemudian, start sakit perut mcm nk buang air besar tu tp skali dgn nk muntah. Patut lepas muntah tu kena minum or mkn energy bar sbb nnt nk pakai tenaga nk teran. Lepas muntah, dah bole baring tp mengiring..sedar2 lelap. Tp dlm 15 min terjaga sbb rasa nk berak tp betul2 rasa mcm bahagian bawah kita tu mengembang dan ada benda nak keluar sgt. Nurse bgtau suruh bertenang dan tarik nafas pjg2. Lepas tu check bukaan dah nk full, terus ke LR. Setengah jam lepas tu, bersalin. Yg x best masa baby kuar, kena susukan baby tp susu sy malu2 nk keluar..nurse dtg pegi picit2 dada sy. Maluuuunyaaa. 😖😖😖

4y ago

Hahah. Kan..nurse pun ckp gitu. Bila panggil ckp tak lagi tu..belum. mcm x percaya lak. Check je lah dulu kan

Tunggu je contraction kot mommy..sbb certain org tak rs contraction ms bukaan sikit..mcm sy,. Start sakit ms 3cm

Darah tu sekali lendir tak? Byk tak darah tu?