Perancang

Hye mommies yang dah bersalin, nak tanya mommies amik pil perancang atau suntikan perancang ye untuk rancang kehamilan seterusnya? #ingintahu #pleasehelp

17 Balas

Sy mkn pil... Baru jee start n masih dlm pantang 42days.. Anak first.. Xdak pengalaman lagi bab sangkut anak ke 2,3... 😁 Xtau laa berkesan ke tidak.. Risau jgk tkut sangkut.. Skrg boleh laa mkn terlebih wktu sikit sbb masih dlm pantangg kan.. Lepas pantang xtau laa mcamana... Harap diri berdisiplin laa... Ghisau jgk, tkut thun depan masuk LB lagii.. 😂 Kena induce drip masih bermain difikiran lagi nii.. Separuh nyawaa nk hilang.. Ghisauuu.. 😅

Sy sejenis tak berdisiplin bila bab mkan ubat so sy ambil suntikan depo di kk setiap 3 bulan cucuk kat peha. Efek nya tak dtg period tp nurse kata ok je kalau tak period pun. Nafsu nk bersama suami pun kurang dan bila bersama agak kekeringan di alat sulit. Awk kalau nk ambil perancang tanya diri sendiri sesuai yg mana sbb kalau yg telan pil, setengah org perlukan disiplin telan pil pd waktu yg sama setiap hari baru pil akan berkesan.

perancang ni ikut org. nk amek bagus. taknak pun takpe tp nk rancang sendiri make sure ada ilmu cukup. sy pilih iucd, sbb senang takyah mkn pil hari2. pil pun ada kesan sampingan kt buah pinggang kalau ambil terlalu lama. iucd sy first try haritu gagal, so nk repeat bulan depan. buat masa ni sy cucuk depo dulu. so far period je lama sikit. lain2 no prob. cuma side effects ni tiap org tak sama. so kena try & error juga.

1y ago

bole tau mcm mne tu iucd gagal?

Saya pakai cucuk 3 bln sekali lama jgk la sampai ank umur 6 thn lps tu x sanggup da sbb x peroiud badan naik lastly stop bln 1/2022 lekat plk 😂 Alhamdulillah ank da 7 bln Doctor da x bg cucuk depo sbb da lama sgt pakai sbb rosak tulang katanya, skrg rancang sendiri 😢

macam saya rancang sendiri.. alhamdulillah sekarang anak da 5thn. sekarang baru nak mengandung balik.. alhamdulillah rezeki ada pula.. tapi ikut pada kita kalau makan pil tertinggal satu hari je bole lekat.. kalau kondom pon sama.. suntikan saya x psti..

3mo ago

saya dan suami rancang supaya jangan pancut dlm je.. kalau kita berkerjasama insyaallah xd la mengandung.. condom pon xpayah pakai

saya mula mula je ambik pil perancang sbb period saya tak teratur dlm 1tahun juga ambik cuma makan tu kadang terlupa.. lps pada tu malas pula nak g klinik.. so saya stop and rancang sndiri.. setakat ni tak sangkut lagi.. dan period saya Alhamdulilah teratur..

sy anak 1st 2tahun amek depo tp period xteratur tukar amek pil tp kadang2 lupa. so rancang sendiri je. anak dh 4tahun baru pegnen 2nd baby. lps bersalin mngkin nk try amek evra patch pakai semnggu skali. xsure okay ke x kena consult dgn doc dlu.

sy mkn ubat .. then stop nk try depo, period sampai 3 bln. stop depo amik pil semula. hmm, dh Allah kata rezeki lekat jugak time anak setahun setengah. Now tgh pregnant

bergantung pada individu..sy rancang sendiri..guna menstrual calander utk tahu waktu subur..elakkan bersama waktu tu + kondom jgn lupa..misi pn ckp dia buat benda sama 😄

saya ambil suntikan sebab czer untuk anak pertama.. tp ngam 2thn, dh stop... misi kt KK pun tak ckp apa2 pun bila kita decide stop ikut saranan doktor (2tahun selepas czer)