FPP DAN CONFINEMENT CENTRE

Hye mommies. Siapa dekat sini ada pengalaman bersalin FPP di mana2 hospital ? Boleh share tak procedure utk book mcm mana ? Dan boleh tak suggest confinement centre yang okay area Kuantan ? Thank you in advance

1 Balas

Hi sis. Saya takde pengalaman. Tapi saya pernah survey FPP. Ni pendapat saya jela ye. Pada saya, better sis survey swasta sekali. Macam saya, saya memang survey FPP dulu. Tanya pasal bil, dr, ward. Tapi pada saya tak berapa berbaloi. Apa yang diterangkan kat saya, FPP ni walaupun kita dah pilih dr yang kita nak, tapi nanti nak bersalin tak semestinya akan dapat dr tu. Kalau dr tu cuti ke, akan digantikan dengan dr lain. Berbeza dengan swasta dr akan ‘standby’. Harga lebih kurang swasta je. Saya survey tahun 2017, normal rm3k, czer rm8k, emergency rm11k. Ward pun ikut availability masa kita nak bersalin tu. Ikutkan akan dapat kelas pertama. Tapi kalau full, akan dapat kelas ke 2 dan sebagainya. Last2 saya pilih untuk bersalin kat swasta. Saya bersalin emergency czer 11k juga. Dapat Dr yang sama saya pilih dari awal, dan ward pun boleh dikatakan lagi selesa. Waktu melawat takde had dan suami boleh teman 24jam 😊

10mo ago

wahh tenkiu sis. tulah sy pun baca2 ada yang kata tak berbaloi dh amek fpp skrg, better ke swasta. boleh la survey swasta lepasni. Thank you 🫶🏻