Perut mengeras

Hye mommies ! Saya dah 38w 6d. Perut kerap sgt mengeras kdg sakit2 tp takde keluar tanda lg. Boleh jd tanda nak bersalin ke? Anak first ☺️

3 Balas

Lain lain anak lain lain tandanya, tapi boleh lah jadikan pengalaman orang lain utk panduan. Baca pasal braxton hicks contraction (kalau rajin google). Sakit main main je kalau istilah kita. Kalau sy sehari sebelum bersalin ada keluar lendir campur darah. Lepas tu kena alert dah kalau ada contraction. Setiap kali rasa sakit tu saya catit supaya boleh tau patern contraction kita. Kalau belum consistent maksudnya belum lah tu. Consistent maksudnya 20minit sakit, 20 minit lepas tu sakit lagi. Lepas tu setiap 10minit. Lepas tu setiap 5 minit. Haa jaga jaga air ketuban pecah. Bersalin lah tu.☺

5y ago

Tq sis ! ☺️

Saya masa anak 1st..rasa sakit sikit2 je..4 jam camtu..pastu try g hospital..nurse check dah bukak 1 cm..

Ya..cepat g hospital