Asid Folic

Hye mommies. Saya bakal berkahwin. Nak tanya acid folic elok ambil 3 bulan sebelum kahwin atau lepas kahwin. Ada effect atau alahan apa2 tak kalau ambik?

2 Balas

Ambil folic acid before kawin pun takde masalah sis. Just utk jaga dalaman kita, prepare incase lepas kawin terus dpt rezeki bby. Mcm sy mmg 3 bulan before kawin start makan sampai pregnant pun still makan. Then bila nurse sruh mkn ubat lain, baru sy tukar.

Sebaiknya 3 bulan sebelum plan nak pregnant start mkn folic acid hari2.. Time pms pun boleh mkn.. Takde pape effect pun.. Folic acid utk prevent kecacatan pd baby..