Tapai Pulut

Hye mommies. Nak tanya pendapat. Boleh ke makan tapai pulut? Sy dah 32 weeks dah. Dari awal preggy tahan je diri dari makan tapai pulut. Teringinnya ?

18 Balas

Ms sy dlu mak n mil xbg .kata tapai tu pns..tkut nti keguguran..ada ank mmbr mil ptt due sm ngn sy dia keguguran pd usia kandungan dh msuk 7bln.. tu mcm..sedey juge xdpt..sbb tu feberet n rs teringin sgt2.. last2 mil n mak kata mik la 2 butir pulut yg dh jd tapai tuk rs je ..jnji dpt rs...pstu sy bilas minum air kosg byk2...

makan la sikit sis..lepas teringin..jangan lupa makan berpada2..sy makan semua benda..tak ada pantang larang..nenas..durian..semua sy mkn. air tebu pun dh hujung2 ni sy berani minum..tp semua ambil kuantiti sikit,buat lepas teringin..alhamdulillah..Allah masih pelihara..semoga selamat sampai akhirnya..menanti hari..

sy pun baru2 ni tngk tapai tringin jgk nk mkn..tapi sblum 2 cll mak dlu tnya bleh ke.x..mak ckp x bleh sbb tapai ni panas..tapi sy rasa la jgk ujung2 jari ilang kan tringin 2..

Try mkn 1 sis. Sy hri tu musim raya, berair mulut tgk tapai pulut. Sy mkn 1. Ok lagi. Nk habiskan yg ke2, perut sakit. Terus stop. Masa tu kandungan belas2 minggu jugak. 😅

Sy baru makan tapai pulut 2 hr lepas... 34w....mkn 1 je... Tp penangan dy MasyaAllah... Cirit birit n muntah... Membuang dekat 20x..mnyesal...mujur gi scan bby ok je

Mak saya tauke jual tapai pulut sis. Saya bau tapai smpai rse nk meleleh airliur. Haha tp mak saya x kasi mkn sbb panas dia ckp. Better xyh mkn.

doc cakap tapai tu Alkohol , better elakkan ..boleh menyebabkan kecacatan pada baby .. kalau sis berani ,boleh cuba lah ..

teringin sgt blh je tp 1 bungkus dah la. kang tkut tak larat, anak dlm kepanasan, dia menggelejat

Tapai bahaya ntk kandungan krana semasa proses penapaian akn trhasil alkhol. Alkhol tu yg bhaya ntk ibu mengandung.

Jangan makan tapai sebab ada alcohol. Alcohol bahaya untuk janin. Sabar ya nanti lepas bersalin baru makan