Scan for 1st trimester

Hye mommies! Kalau 1st trimester, berapa kali kita kena scan ya? plus ada check darah tak? #1stpreganancy

4 Balas

1st buka buku mmg cek smua hb,bp,gula,gigi dan badan...review2 strusnya hnya berat,bp,hb dan bengkak...stiap tri, ada scan sekali....masuk 2nd tri injek tetanus 2dos, minum air gula/2x ambik drah...spnjng tri 1 hngga 2, klau hb xnaik2 kena buat ujian darah 4tbung tu...

Pengalaman saya sendiri, Selepas dapat buku pink (12 weeks) doktor dkt klinik kesihatan akan scan sekali. Ujian darah suami & isteri untuk pastikan bebas dr HIV. Minum air gula sekali.

kalau kk. scan smpai jumpa bby Dan jantung je. lps tu next scan 5 bulan cmtu. cek darah tu setiap appointment kk kena.. kalau xde problem sebulan sekali je appointment.

bgantung pd keadaan..mcm sy setiap 2 minggu sekali kena scan masa trimester 1..sbb doktor ckp edd xsama dgn tarikh period..nk cari due date yg tepat..