hb low

hye mommies... boleh cadang x nk makan any food or supplement untuk naikkn hb? ? kalau boleh xnk kena cucuk...

1 Balas

Saya share pengalaman ye, banyakkan makanan yang mengandungi zat besi. Contoh : kurma, ikan bilis, sayur kangkung,bayam, peria, buah jambu batu, delima. Masa awal² pregnant hb saya drop, tiap2 hari saya amalkan kurma 3biji, sayur² hijau especially peria (sebab yang ni tinggi zat besi) & kalau lapar je saya makan jambu batu as kudap-kudapan. Dekat klinik kesihatan nurse memang akan terangkan makanan apa yg baik untuk naikkan paras hb kita.Boleh juga tanya nurse/doc ubat yg sesuai utk kita consume. Macam saya sesuai dgn iberet folic. All the best!