Emosi Ibu Hamil

Hye mom nak tanya, ada tak kat sini mommy yang ada situasi macam saya. Saya baru graduated n risau tentang alam pekerjaan. But currently tengah pregnant anak pertama. As perempuan memang lah kita kalau boleh nak bantu pasangan, but kadang-kadang risau dengan pengurusan anak after bersalin n bila dah start bekerja. Sometimes macam-macam bermain kat fikiran soal anak. Lagi masa time pregnant kerap rasa macam tak de sokongan n rasa sendiri untuk hadapi everything. Husband bukan jenis yang romantik but dia sangat caring cuba bab anak dalam kandungan ni kadang-kadang buat kita terasa macam dia pun tak ada rasa excited macam kita. Bila bukak cerita pasal preparation ke or apa yg kita feels dia buat macam benda tu benda remeh n jokes. Saya ada buat pembaca about simptom meroyan after n before bersalin n mostly related to me, but pasangan macam takde effort nak ambik tahu pasal tu. Kadang rasa macam cakap n luah kat angin, dia tak ada apa-apa reaksi. Tapi bila pendam tu kerap lh mata ni berair. Adalah kekadang dia tanya kenapa nangis, but after that dia bukan pujuk ke apa. Dia buat donno jer sampai kekadang rasa dia mmg tak ada masa or jenis malas nak ambil tahu pasal hal yg dia rasa remeh. N sometimes rasa bosan dengan hubungan rumah tangga ni, n rasa macam nak endkan pun ada. I donno why i feel macam really2 tersakiti padahal just because dia bukan jenis peduli bab mental issue n seangkatan. Sebelum berkhawin adalah inform sbout my current status about my mental issue…Tapi tak sangka dia boleh pandang itu as benda remeh#firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

1 Balas

allahu ibu banyak bersabar. mainan perasaan ni syaitan senang hasut sampai fikir nak cerai la apa la. lelaki ni mmg byk buat dunno je sis. im also a first time mom, husbnd je keje la tpi. bila kita excited cerita pasal nk kena beli itu ini, kena prepare itu ini, for them its another tanggungjawab yg they have to provide for us. bincang elok2 dgn husband masa ada time bersama, kenapa sikap dia acuh tak acuh je bila u tell him semua benda yg u pendam tu. insyaallah husband mesti ada jawapan. lelaki byk nmpk surface level je. tak kisah lq dia romantik ke tak. kita as perempuan ni yg kena bitau ”i rasa A, and i nmpk u tak endahkan pun perasaan i yang A ni, kenapa ye, husband?” awal2 maybe dia jawab sepatah dua je, tapi insyaallah nnti lagi banyal dia elaborate. hope ibu tabah ye.