Makanan baby 8 bulan

Sejujurnya saya masih tak mahir bab pemakanan bayi. Bayi saya 8 bulan dah and dia memang hyper. Tapi saya perasan lately ni dia buang najis tu dalam kuanti yang amat sedikit dan a bit keras berketul. Setiap pagi saya akan bagi dia makan pisang. Petang pulak bagi dia makan bubur bayi yang instant tu cerelac. Tapi saya rasa macam dia dah bosan sebab asyik makan benda tu n dia x terexplore dengan benda baru. Time makan pun dia macam tak seronok. So i macam nak try benda baru kat dia like makan bagi dia pegang apa semua. But i donno if what i do benda tu betul or tak. My mom ada cakap jangan pandai2 bagi anak makan itu ini since my baby premature masa lahir so dia sangat sensitive. I terus jadi macam upset lah kita nak explore benda baru kat anak but kita tak tahu nak buat apa. Some ideas please. Kesian tengok anak kadang masa makan dia nak try sentuh makanan but everything food yang i bagi jenis puri, dia tak boleh nak genggam. Makanan pun dekat 3 bulan benda sama. Ada kata boleh bagi anak makanan bertumis n berempah but after that kena blend bagi halus, but i donno boleh ke untuk anak saya yang premature?#seriusnanya #bantusharing #firstbaby #firstmom

3 Balas

ubah menu makan. sarapan boleh bg oat + susu ebm / susu fm + puree buah. bykkn serat utk train sistem pembuangan baby. baby mkn pisang pun boleh jd punca sembelit since poo dia dh mula berketul. utk menu tgh hari, boleh dah intro bubur + sayur kat dia. slow2 kenalkan dia dgn rasa lain supaya tastebud dia develope. buat 4 day rules. if dia ok, next blh tambah protein and seterusnya.

12mo ago

oat tu oat yg macam mana ya

Better beri anak real food. Boleh ikuti FB HAPPY BABY FOOD MALAYSIA. Banyak info manfaat di situ. Cerelac ada gula. Mungkin itu buat baby hyper dan najis keras. Buat masa ni hingga 2 tahun, amalkan no sugar no salt dlm pemakanan dia sbb organ baby belum matang apa lg pre mature kan.

Follow FB happybabyfoodmalaysia. You will get all the info and recipe from there. It truly helps.