mengidam makanan

hye ibu2. nak tanya, apa jadi kalau kita mengidam makanan tapi tak boleh/ tak dapat mkn? sbb skrg ni saya betul2 craving nak makan maggi kari mentah 😭😭 boleh ke? dh try lupakan craving tu tapi takdapat. taknak sedih and stress tp susah jugak kalau mengidam mcm ni 😭 #bantusaya #firstmom

24 Balas

Tak jadi apa2. It's all about mindset. Saya pernah masa pregnant craving O'Briens sandwich dengan kuih tepung gomak. Tapi tak terbeli pun 🤭Hari2 lalu depan O'Briens. Suami ajak makan saya kata nanti2 la. Tepung gomak pulak sebab susah nak dapat area KL ni. Tanya parents, in laws, tok, makcik2 semua tak tahu buat. Nak beli susah nak cari. So macam tu je la. 🤭

kalau ibu mengandung craving makanan tak sihat tu sebab ibu hamil tak cukup magnesium dalam badan ...jadi kena cukupkan magnesium dalam badan seperti amalkan minum air Spritzer yang tinggi magnesium atau beli magnesium rendam kaki atau sapu kaki ...in Shaa Allah tak craving makanan merapu ☺️...

Sy mse awal kehamilan tu teringin sngt2 nk mkn mggi rebus .. suami sy buat and bg sy rase sesuap je. Bg rase2 sje sbb dia takut ank dia x sihat dlm kandungan nnti .. skrg dh 27week sebgkus dh x cukup mkn mggi🤣 tp jarang2 skli sy mkn . X selalu lh mkn sbb x elok jgk kalu selalu mkn

maggi tu makan je sbb saya dulu x boleh nk telan apa2 langsung kecuali maggi..makan nasi n manis2 semua auto muntah balik..last2 akak2 ofis semua cakap makan jela maggi dari lapar x makan apa2..tapi saya x boleh nk mkn bnyk sgtla sbb muntah jgk kalau berlebihan

mngidam ni biasanya nafsu jee hahaha ...nti kalau da dpat ngidam bnde lain pulak ...bgi sy mngidam ni sama je mcm time tk mngndung rse teringin nk mkn ni nk mkn tu ...cuma time mngndung ni emosi kita sensitif ...jdi bila tk dpat apa kita nak boleh menangis ...

Mengidam ni sbb nafsu je sis. Normal rsa nk ngs semua sbb hormone, slalu nk mkn itu ini sbb bdan tgh kerja kuat besarkn baby dlm kandungn. Xde pe juga x mkn yg mngidam. Dont worry yg penting cukupkn mkn & eat healthy, stay hydrated.

masa awal2 pregy dlu...suka sgt mkn Maggie kari..tmbh2 pula ank buah tiap2 hari msk megi..terliur lh maksunya..try semulut dua je..tp kerap lh blh dikatakan setiap hri..msuk trimester kedua dh xmkn...msuk trimester ketiga bru mkn sebukus

Tkdpt pon tkpe sbb takde dlm islam pon tkdpt baby ngencis lah. Mentos org tua dlu jer. Kalau ngidam makanan yg tak membahayakan kandungan bole je makan. Kalau rse membahayakan makanan better tahan je la craving tu sbb tkdpt pon tkde pape pon.

4w ago

Bukan mentos sis. Mitos lah🤭 Saya pun selalu autocorrect macam ni😅

sepanjg mengadnung ni ad juga mkn megi dlm 5kli kot.. tp sy xmkn kuah nya sgt..dlm megi tu sy msak sy buh sawi byk2,telur btul2 masak.. tp xmkn lh yg menth..sy masak.. mkn la sbb dh craving..

Mkn je sikit buat ghaso2.. xde la bahaya sgt mcm nk mkn sabun ke minyak petrol ke.. Xde masalah la kot kalau setakat nk merasa.. lain lah kalau awk mkn 5 bungkus terus.. huhu 😅