Lagi dh hujung nak bersalin lagi risau keadaan rumah🤣🤣

Hye assalam mak2 semua, sape yg overthinking mcm saya ye? Already 37w dah. Dok fikir dlm nak prepare rumah utk raya sbb nanti sepanjang puasa tgh dlm pantang..dah pikir nak gantung langsir, sapelah yg nak buat kang..dah pikir nak bersihkan rumah sebelom puasa, dh pikir baju raya ank2 n tok laki smua sebelom meletup, dah pikir nak buat kuih raya nanti nak buat yg simple2 hrp dlm pantg boleh lah buat, dah pikir halaman rumah nak hias mcm mana, dah pikir utk sekolah ank, yuran brg2 skolah semua sebelom puasa..klau kumpul2 smua mmg tak dan nak buat.. tp smua tu dok bermain2 dlm otak ni, kdg stress dgn bdn dh makin xberapa nak aktif bergerak..sedih kdg..brg skolah ank pun byk beli online je, tawakal tawakal..aduhhhh penat kdg knp smua tu berlegar2 dikepalani? Boleh plak smua keluar bila dh nak hujung2 ni😭😭😭🤣🤣

4 Balas

Sama mcm sy, kalau ikut due betul start puasa sy bersalin. Harap bersalin awal sikit, sbb nk balik raya kt kg. Tp bila fikir anak mestu kuning lama, jd mampu berharap je. Bulan 3 nk start puasa, anak 2 org nk masuk sekolah, berpantang pulak sendiri. Bnyk benda dk main kt fikiran. Brg bby & pantang semua da setel, ank pulak tahun ni masuk darjah 1, brg2 sekolah da setel cuma yg tinggal buku yg nk kena beli kt koperasi sekolah. Rumah pun bersepah lg ni, setiap kali kemas setiap kali tu sepah😂😭, pikir brg raya lg x setel ni utk ank3 org dgn org baru yg lahir nnti ni. Kalau ikut terlalu bnyk nk kena fikir, tp x pelah slow2 kayuh. Nk buat semua skli gus x boleh kekangan tenaga dgn sakit pinggang lg, & kwangan lg. Aduhhh.

3mo ago

ya Allah btol puan, mmg stress bila otak kita jln dlu berbanding perbuatan, nak xnk dgn kudrat yg ade buat pelan2..moga dipermudahkan juga ye puan..sy pun due btol2 puasa pertama..haha

sama dgn saya,sepanjang puasa ni,saya brpantang,7 haribulan serah dri ceaser,dgn anak nk strt skolah,bju skolah blum bli,bju raya xpela semingu nk raya blh bli kn,dgn pikir nk ingal rumah lgi beberapa hari dok wad,skrg dh kna strat kmas rumah stle rumah apa yg ptut buat...kluar wad blik rumah klu blh xnak rumah sepah2,sbb saya xblh lasak2 kna slow sbb ceaser....

3mo ago

itula, mcm2 nak kne settlekan sebelom kita cuti berehat kan..yg paling risau urusan sekolah ank2 n baju sekolah dyorg..hrp sgt suami dpt membantu.n hrp sgt kita bole bersabar dgn rutin baru nt..

saya 35 weeks bakal czer 16/3, dah buat 2000 butir kuih raya yang orang order. baju raya saya dah beli di jakel last week, baju husband and baby beli online. pasal rumah tak kisah sebab husband yg kemas rumah membasuh semua.by next week saya nak settle semua yg lain2 then relax menunggu hari insyaAllah.

3mo ago

terbaik puan..salute gn puan..

X payah pikir tu sume.. sy mmg jenis xleh fokus byk benda. Skrang ni fokus kt baby je, so benda lain sy xleh fikir dh haha. Lepas bersalin bru sy fikir benda lain. Satu persatu. Buat apa nk stress hal2 remeh mcm tu. Set the priority. Priority skrang baby dulu :)