lepas beranak

hye agak2 bile yee boleh mndi lepas beranak.. esok kn hri ke..lps beranak trus mndi

16 Balas

Tgk pada kudrat badan. Boleh bgun mandi boleh la pergi mandi. Sy haritu lepas2 salin. Lepas 6jam duk dlm bilik salin keluarkan daraah semua jahit semua. Masuk wad kul 12tghmlm. Gatai p toilet. Nurse dah kata rehat2. Kena bgi badan rehat. Makan2. P jugak ngn suami. Sebab badan rasa melengih sangat. Ayak sejuk betoi. Adoi hos tmpt kami heater mana ntah. Huhu... Lepas tu p buang air kecil. Dh setel nak pakai kain. Dh mata gelap. Bg tau suami nak pitam.. Terus mcm bermimpi sat. Dengar suami pggl mak kami. Terus jaga balik. Masa sedar tu dh kat bawah dh suami duk paut. Huhu... Jadi rehat badan dulu. Dan makan2 bg ada energy lepas beranak

pengalaman anak 1st mandi badan lepas 2 hari..kepala x basuh...seminggu..mmg x tahan sungguh.. bila anak ke dua beranikan diri mandi satu badan hari ke3..sumpah serik...lpas mandi naik pening menggigil satu badan... tengok pada kekuatan badan.... ni pregnant anak ke 3...takut pulak jd mcm yg no2

Xde mslh kalu larat boleh mandi..kdg2 org tua xkasi mandi tp bkn apa sbb lepas bersalin kan darah byk keluar and kita masih letih..kalu rasa diri larat nak bangun mandi segarkan badan baik mandi..dan mandi kalu boleh air panas...

Rasa nya boleh terus mandi kot.. Ikut badan jgk, dan masa.. Kalau larat angkat badan, boleh terus mandi.. Masa plak, klu bersalin subuh, tggu la pagi2 sikit, air dah tak sejuk sgt baru mandi..

Saya lepas keluar labour room. Rest skejap dlm 2 3 jam. Adik n aunty tlg papah ke blik air utk bersihkan diri sbb byk darah dkt kain smua kan. Baby husband yg jaga kebetulan masa tu waktu melawat.

Kalau sy ceasar,pg ceasar,ptg g mndi dh siap bersyampu mcm kt rumah..bru rse segar..kalau kt ward tu,nmpk ramai gk yg buat cmtu..dorang ckp bru bdn rse fresh..xde lekit2..siap boleh cuci rmbut lg

Kalau larat boleh je mandi terus. Dulu I beranak 1 pagi, keesokannya still rasa tak lalu nak mandi 😅 balik rumah baru mandi.

Saya beranak awal pagi kul 2 gitu..lps nurse amik baby dlm kul 7.30 tu sy da g mandi basuh rambut siap2..

Kalau bersalin normal. Baran okay, tak rasa nak pitam. Mandilah terus ..

Info pasal mandi wiladah & nifas utk lebih jelas https://youtu.be/ROBZSKvs2O8