naik flight

hya saya nak tanya boleh ke kandungan baru 13 minggu nak naik flight tapi tak jauh lah nak ke serawak je , dalam 2 jam lebih..so boleh ke agak² nya..kena pergi jumpa dokter dulu ke? pls mommy yang berpengalaman

8 Balas

Kena dapatkan surat doctor sis.. Kalo xde surat doctor flight akan miss coz airport akan minta sis check dgn doctor lagi.. Saya pun akan fly minggu depan week 28. Sama jg prosedur.. Harap2 semua ok.. Coz long journey..

Mintk memo dri doctr yg mngatakan awk pregnnt brpe week and bole naik flight. Countr mntk.. lps tu dorng akn bgi 2 form utk isi. 1 sinpn n lgi satu utk dorng sinpn. /m

5y ago

uoh okey² thx

Blh lagi naik flight tu.sy pun sempat pergi umrah masa baby 5-6 bulan dlm kandungan. Dr biasanya akan advise utk x naik flight kalau kandungan dah masuk 3rd trimester

5y ago

thx yunk

Sy masa naik flight 20 weeks xde surat Dr. Cuma kena isi form je.

5y ago

Ye masa kat airport. G kat kaunter check in ckp nak form untuk pregnant ladies.

Boleh lagi Tu...

Saya masa 7 bulan pun masih naik flight ke sarawak. Masa tu baru minta surat doktor standby, tp takde pulak depa check.

Bawah 27w xde surat doctor pun xpe lg.Just kena isi borang liability kt kaunter. Tp utk kandungan 2-3bulan tak digalakkan naik lagi.. kalau malindo surat doctor hanya valid 7hari je. Airasia 30hari

B4 naik make sure ad surat kebenaran dri doc..nnti klau jdi something klau xde srat kbnran ssah u nak backup dri u n baby..I 12w bleeding after landing dri sibu ke kl..1st trimester n 3rd trimster x dgalakan naik flight..Alhamdulillah masih diberi kesempatan utk baby trus kuat kat rhim..now 31w..Kekuatan rahim xsma ye sis..Better brhati2..