Tak pasti susu kurang ke tak

Hrini anak nak tidur meragam isap susu lepas ulang2 banyak kali sambil mengamuk. Picit keluar susu, last2 saya bagi formula anak minum dalam 60ml lebih kurang 2oz ye?? Lepastu sambung menyusu badan baru dia tido. Hmmm saya tak pernah bagi formula harini first time. Usia 4 bulan 21 hari. Maksudnya anak saya demandnya bertambah ke? Atau ni nama nya sleep regression? Sebab selalu senang tidur. Saya kena makan banyak lagi ke untuk catch up dia punya demand? Atau memang kena start bf + formula sebab dia dah nak masuk 5 bulan? Rasa macam susu badan tak cukup pula sebab pedih dia isap mcm tk keluar walaupon picit keluar je susu. Cuaca panas ada kena mengena ke? Sebab panas betul harini takut jdi salah satu punca dehydration.

2 Balas

Sleep regression pun boleh jadi. Baby leap pun ya juga. Baby makin besar normal demand bertambah. Tak perlu topup fm pun takpe. Saya pernah dlm situasi sis tp saya bg je dia nyot even sampai ngilu, pedih & sakit sebab benda tu signal to the breasts yg anak wants more. Nanti esok lusa breasts kita auto meriah dgn sendirinya. Kalau topup fm breasts kita tak received signal demand tu & dia static jela to the usual demand. Ni cara saya la fully bf sampai setahun. And kita makan minum pun kena cukup kalau kita dehydrate camne nk produce milk kan. Tp sis kalau nipple sakit pedih sgt tak tahan bg jelah fm tu sikit, takut jd kes lain pula 😅 Pengalaman saya 2 anak nk besarkan ni mmg perangainya tak sentiasa senang tidur senang itu ini. Even ez baby pun ada masa2 dia tantrum tak tentu pasal

1mo ago

eh,same plak pengalaman kite..bru jd,anak masuk 6bulan,tp rase mcm puting luka je c baby tarik²..sakit nauuu..rase sakit tu mcm 1st time nk bg dye menyusu masa dye bru lahir..tp alhamdulillah skrg dye x buat cam tu dah..

baby leap mybe. ank sy masuk je 3 bulan reject terus botol susu & tiap kali nk tido mesti mengamuk. sampai laa skarang 6 bulan hadap. dia nk directfeed sahaja. cuma skarang dia boleh terima botol 2/3 kali sehari shaja lps hisap botol still nk dada lepastu baru boleh tido. kalau hisap botol saja dia takkan tido weii 😂😭