I'm worried 😶

How to know if your toddler is an autism? What are the signs? My toddler is 10m 2w.

4 Balas

Awal lagi tu nk detect ade autism ke x paling awal pun setahun.. Tanda2 kanak2 autism ni kalau dia xpandang org panggil nama dia, no eye contact, bercakap gune sign language, xnak bercakap, main sorg2, masih bcakap bahasa baby wlpon da besar, suke pusing2 tgn or kipas2 kan tgn.. Selalunya 10m sgt2 awal2 nak detect tp elakkan bgi fon ke ipad k..

4y ago

Hi sis, dia sgt responsive bila kita panggil dan takde apa2 masalah langsung mcm sis list kat atas. Cuma dia suka kipas2 tangan dia bila nangis, etc. Gut feel saya ckp itu habit dia sbb masa lepas lahir dia pernah admitted to NICU dan penuh tangan dia kena cucuk ambik darah. Since then bila nak pegang tangan dia, mesti dia tarik dan goncang2 tangan dia sbb mcm fobia kot 😌

Main mainan bepusing tak? Contoh kalau kereta mainan tu pusing bahagian tayar je. Apa apa mainan yang bulat suke pusingkan. Adik saye pun autism. Umur 2 tahun baru dapat tahu sebab panggil ayah sekali lepastu perkataan ayah tu da hilang. Austism mmg susah eyecontact. Sekarang da 21 tahun.

Sama la anak sy pun ada autisme...skrg ni dah 2 years 4 month...dia tak respon bila kita panggil nama..suka berpusing jalan jengket lagi dia suka susun barang mainan buat mcm berbaris ..so far ok la sbb dia x agresif buat hal sendiri..tak pernah pun nak usik kawan or budak bwh umur dia

4y ago

sy jumpa pakar kanak2 masa umur dia 18 bulan...sbb dia tak ada reaction mcm kanak2 sebaya dia

X sure, sy pun ada search..tp kbnykkn ckp mula nmpk pd usia 2thn