Bersalin normal mintak epidural?

Hospital kerajaan boleh ke request nak epidural masa kita dalam labour room untuk yg bersalin normal mcm hospitak swasta

15 Balas

based from my experience bersalin di hosp gov, boleh minta, takde masalah. tp depends pada situasi akan dpt atau tidak. mcm sy dah inform awal2 pada nurse dan doc yg sy nk epidural and they noted. tapi bukaan sy slow sgt. bila dah induced terus dah 9cm tolak ke labor room terus. sy mintak nk epidural, tp doc kata sebab dah 9cm tinggal push saja, no need epidural. plus, time tu weekend. doc yg bahagian epidural tu tak available bila dah 5pm onwards.

1y ago

Ya kena bgtau awal utk diorang jadualkan epidural utk kita.

Boleh kot. Sy bersalin normal dorg mmg offer nk bg epidural walaupun bukaan sy dah lebih 6cm. Sy dtg PAC bukaan 5cm, urusan sana sini bukaan dah 6cm terus dorg offer.. Pertanyaan sy, mmg epidural nie x de offer ke kt hospital government? hanya boleh dpt di swasta sahaja ke? sy yg confused....

1y ago

Oh really? sy ada dgr juga epidural nie untuk certain2 bukaan cm sahaja. Tp ntah la sy mmg dorg offer terus Epidural masa bukaan 6cm. Sy x de masalah kesihatan lain GDM HPT semua x ada. CTG baby pun cantik je.

saya xambik epi.. saya beranak normal.. saya ambik ubat tahan sakit cucuk bontot je.. mmg terlena terus... sakit pn xrasa.. bila ubat hbis terus terjaga dri tido.. smbung sakit balik.. tpi tulah.. bukaan cepat ubat tu 😂 saya cucuk waktu melawat 6pm..8pm dh 9-10cm..huhu

epidural x prnh mintak.. ubat thn sakit yg cucuk kt bontot tu prnh la mintak.. lps kena cucuk tu terus ghaib ke alam tidur.. sakit contraction pun sy x lyn sbb ngntuk sngt.. tau² doctor dtg kejut sruh push dh 10cm.. sy pun x sedar masa bila dia seluk check jln🤣🤣

10mo ago

tak ingt la apa nama ubat tu.. tu bukan sejenis induce.. dia sejenis ubat nak bagi kita kurangkan sakit lebih kurang mcm lalok gitu laa.. bila kita lalok mengantuk sngt (effect dri ubat tu) kita rasa nk tido.. masa tido tu la x rasa sakit pun.. mcm tu la nurse crita pasal ubat tu dekat sy..

dekat HSB boleh request. saya tak booking pun, saya minta direct masa saya dekat LB sebab sakit nak mampos contraction sebab induce drip. dpt epidural aman dunia. tapi sebab poor progress so kena czer tapi okey je sebab doktor tak buka wayar bius tu. jadi sakit sekali je

hospital kerajaan ada epidural. cuma awak boleh cuba req. kalau nasib awak baik ada doctor bius time tu boleh la awak dpt epidural. sebab doctor bius dekat hospital kerajaan xramai awak. dia akan utamakan yg betul2 emergency dahulu☺️

Bersalin di hospital kerajaan ada ditawarkan epidural. Namun kena tanya dulu, ada doktor bius tak di hospital tu. Kadang ada district hospital, takde doktor bius, jadi tak boleh tawarkan epidural tu. Harap membantu

Masa saya hadir antenatal kelas di HTJS, doktor bius offer siapa nak epidural, boleh bgtau awal. Masa tu semua tak nak. Haha. Masa saya di wad, doktor, nurse pun offer. Masih jawab yg sama hingga nak masuk LR.

1y ago

Masing2 primid. Nak rasa sakit bersalin. Huhu.

depends klu anaest x dak emergency case masa tu n kena bg taw awal masa appt . lain lah klu gov hospital tu kita pilih full paying patient . kita boleh pilih doc yg nk smbut n doc yg nk bg epidural.

Sy bersalin HKL dia bgi 4 pilihan, yg nom 4 tu epidural, tp Sy pilih yg cucuk kat ontot tu, tu pun lalok smpai ke petang bersalinnya lepas subuh..