Vaksin 4 bulan pneumococcal

Ho ibu2 ada ke kt sni ank die alergy vaksin 4 bulan 1 dose pneumococcal.ank saya hri tu demam sminggu on off lemah bdn n naik ruam satu bdn.bila bwk g klinik dr kata alergy n bg ubat alergy je pastu sroh bwk balek monitor kt rumah.dr ade amik dr jgk.suhu demam tu buakan biase2 38-39 mmg sy x tido mlm jaga die tkot sawan. Last2 mak die demam jgk sbb penat🤣so soalan saya bleh ke klau xnk amik second dose pneumococcal n mcm mne cara nya??Psst sy bukan anti vaksin sbb ank saya amik vaksin 1-3 bulan cuma yg pneumococcal ni trok btol side effect kt snk saya

2 Balas

anak saya tak amik dos kedua pneumococcal.. Alhamdulillah sihat² sahaja.. injection skrg husband tak kasi anak amik dah.. sbb baca mcm² effect pada baby.. but depends on parents ya.. saya bukan anti-vaks.. but husband anti-vaks after kes covid.. so dia tak benarkan anak isteri amik vaksin sembarangan skrg..

boleh awak. sebab ada side effects allergy. kena inform nurse.