jaundis

Hmm.. Dh 17 ari still jaundis.. Fully breastfeed.. Ape ibu nk wat lg ni.... Help me.. ?

jaundis
49 Balas

saya baby kuning dalam berapa hari makin tggi smpai 201,,anak jenis kuat susu non stop,, so mmg bagi je susu non stop, kalau ibu xde masa 24hour untuk susukan baby,, bila baby tdo, makesure pam susu dlm botol full,, nnti dia bangun dah ada susu,, stiap kali baby bngun n nk tdo bg je susu,, , smpai berak kencing banyak kali dlm satu hari,,:) besok tu cek kuning makin kurang,, harini last cek alhamdulillah, dah turun 97,so dh x perlu dtg checkup lagi untuk kuning baby,,

Susu ibu memag trbaik tuk bb jaundice,xde y boleh sngkal tp pd sy tuk kebaikan bb sy pilih tuk stop susu ibu smentare atas beberape sbab. Sy seorang ibu darah O+ n nurse nasihatkan sy bg bb susu formula buat smentare hingga jaundice hilang, Alhamdulillah bile bg susu formula jaundice bb sy mndadak turun dr 14 ke 13,11 dan akhir 7... X salah mncuba tuk kbaikan bb.. lepas bb sihat boleh terus kn susu badan balik.

4y ago

Kalau boleh tahu sis bagi susu apa

Sy masa anak sy kena jaundis sy mandikan dgn buah kundur cina yang buah dia ada kapur2 putih Cara mandikan Kikis putih2 buah dulu lepas tuh potong2 tak perlu buang biji rebus terus dlm periuk Selepas rebus ambil air rebusan tuh campurkan dgn air sejuk untuk mndikan baby Lpas dh mndikan bilas baby dgn air bersih Alhmdullilah baby sy bacaan jaundis trus turun Dgn izin Allah inshAllah

baby sy smpai 20 hari br turun p bawa 80 ..macam2 cara MIL n husband bt bg mandi herba, minum tu daun2 kg semua x mnjdi makin teruk adalah smpai sy gaduh dgn husband sbb stress da.. last2 sy bg baby sy susu formula cmpur susu badan sy ( mksd sy pagi sy breastfeeding mlm sy bg susu formula) br kuning trun.. pas kuning da ok sy stop bg susu formula continue bg fully breastfeeding

Anak kakak sy Alhamdulillah lega dari kuning disebabkab setiap pagi kakak sy bagi dia mandi air timun.. Alhamdulillh hari hari kuning dia makin kurang.. boleh try bagi anaj mandi air timun.. inshaAllah dgn izin Allah kurang. Dan bykkan minum susu ibu dari formula. Biar dia berak byk lagi bagos 💙 Saya doakan baby akak cepat sembuh dari kuning ya 💋

Pantang mkn kena jaga juga sis.. jgn mkn halia & kunyit..then klu masak jgn trlalu brminyak twpn jgn dulu mkn yg brgoreng2..mkn yg rebus2 ja...lps tu, bila masak tu, just guna garam dan aji shja. Jgn lh dulu masak cmpur2 yg brperisa.. lg satu, jgn dulu ambl jamu2 masa brpntng ni sebab..apa yg kita mkn itula bayi jga akn minum melalui air susu ibu

Hi mummy , my 3rd baby prolonged jaundice breastfeed.. alhamdullilah everything okay lepas dah amik darah n urine.. mummy jgn risau okay insyaAllah tak de ape2 dgn baby.. as long baby berak n kencing should be okay.. i pun risau mula2 n smpai xboleh tido sbb kuning xturun.. boleh i tahu bacaan darah ur baby?

Sye hritu mkn buah anggur hitam n buah tu sye hncur guna tgn buh air sikit sye bgi kat bby . Tpi kau was2 tayah buat . Just puan je mkn buah tu tayah bgi bby. Pastu susu bby 2 jam sekli . Klau dia tidur gerak bgi minum psti kn dia kncing dan berak sekrp yg mungkin bgi jaundis tu turun Ank sye hritu bust cm ni 3 hri je jaundis

Kdai ubat cina ada mandian utk kuning...sya bg mndi dlm 3 ke 4 hari alhamdulillah trun...ada 2 jenis 1 yg timbng dan 1 lg yg pek mcm teh uncang...klau tak suka bau kuat blh bli yg tmbang..klau nak elok kulit ngan bcaan yg uncang..ckp je mndi utk kuning...in sha allah...

4y ago

👍

Anak saya prolonged jaundice..cucuk sebulan pun masih ada lg...ujian darah,urine semua dah buat.. Alhamdulilah..xde ape.. Cuma kena banyakkan bg dia menyusu je..LG satu saya bg mandi air daun kucai jgk.. Nnti cucuk 2 bulan baru check kuning dia balik..Klau xok Dr akan refer kat pakar..