musim durian

Hii ,saya nak tanya bole ke ibu mengandung makan durian, saya tengah mengandung 4 bulan. Ramai cakap tak bole, sebab durian panas.

61 Balas

sy dah 19 week..teringin nk mkn durian..tapi pujuk BBY ni haaahh...mama x mkn risau pd awk...lma2 mcm dah rasa x de keinginan nk mkn...lagipn sy ad history miscarriage 2x. utk Kali ke 3 ni sy tggu 14 years utk pregnant...sb sy ni hantu durian klu mkn kompom sebiji bleh abis..dlm erti kata nk sedap 5 minit je..klu ap2 terjadi merana badan oiii.... better ikotlah ketahanan badan masing2.. sekadar seulas 2 boleh kot..tapi mmg sy sdri x mkn walau seulas...walau suami pujuk utk mkn..kesian bby katanya..🤣🤣🤣

Sy dah byk kali makan . Alhamdulillah so far ok je . Tapi berapa ulas je lah jangan makan sampai sebiji durian pulak huhuhu . Lepas makan then minum air byk2. Tp sebenarnya ikut pada badan . Try makan sikit dlu kalau teringin sgt2. kalau contoh badan ada react negative reaction , thennnnnnn jangan makan . Maksudnya body awk tak boleh terima. But kalau ragu2 better jangan sbb diri kita sendiri yg rasa , badan kita semua lain2 .

Ikut kesesuain badan.. Macam sy mase 8weeks sy makan je 1biji durian kpg yg ade lebih kurang 8-9 ulas.. Skang dah 22weeks++ hari2 sy makan durian.. Tapi paling byk pon 5ulas/day.. Lepas tuhh minum air kosong byk.. Alhamdulillah.. Takde pape..

Msa ibu sy mengandung tu dy mkan durian tu banyak sangat, slpas tu bby dlm prt tu trlmpau aktf brgrak tk ddk diam myb bby kat dlm tu kpnasan.. Ksian bby. Durian bleh mkn msa preg tp kuantiti sdkt heheheh

Dulu xprasan pregnant #1stbaby , mkn durian byk sngat sis smpai x ingat dunia 😂 adeii. Sykurlah xda pa2 dgn bby dlm prut, skg da nak gnap 39mnggu da. Smoga dpermudahkan la brsalin nti.

sy pon dah 4 bulan,bru mkn plut durian kemarin,mkn 3 ulas..hihi..sy mkn durian masa perut 3 bulan aritu..mkn seulas sbb tringin sgt2...mnum air masak bnyk2...alhamdulillah baby sihat

Boleh makan tapi jangan melampaui . Cukup untuk hilangkan keinginan . Aritu sy makan pon 4 ulas jek . Mse awal2 pregy xtahu pon tgh pregy balun sebijik . Naseb tak ade ape2 baby 😘

Sy mkn ok ja.. Kalau mkn byk mng la panas.. Mkn sikit je sis, 2 3 ulas tak ada masalah... Petua mak sy.. Lepas mkn durian, mkn buah manggis.. Elak panas katanya.. 😊

Blh je.. Tp lpas 2 mnum air msk byk2.. Sy dri awl ngndung smpai skrg 5bln still mkn. Mmg mula2 isau, tp slgi xcuba kte xtau bnd blh trima x.. To klu was2.. Mkn ckit je

Sama lh sy pun hantu durian , teringgin nak makan seulas dua tp suami tak bagi sbb dia kata durian tu panas , kdang lalu dpn kdai jual durian hidu bau jelah 😅..