buntu

hii salam . nak tanya kot2 ada yang sama mcm saya ni . sy ada masalah pereid tk teratur lps bersalin tahun lps bulan 10 . 2 bulan keblkgan ni lewat 5 hari . so pada 28/8 sy peried smpai 1/9 tp darah setitik dua je smpai pad pun bersih selama 5 hari tu . lps tu assume dh hbs pereid lah . tup2 lg 2 hari ovulation day (16/9) keluar drh pereiod . mcm mana ya ? normal ke ? drh haid keluar pada waktu subur ? mohon pencerahan 😭

1 Balas

Mungkin awak ada alami masalah kitaran haid. Jika lebih 15 hari, dikira istihadah. Wajib solat dan perlu ganti pad setiap kali sebelum solat. Cara kita hari haid tu: 28/8 - 1/9 = 5 hari Suci dari period, 2/9 - 6/9 =5 hari 7/9 - 11/9 = 5 hari - jika darah keluar semula lepas 5 hari suci dalam tempoh tarikh ni, masih dikira haid. So total 15 hari. Jika haid keluar lepas 11/9, tu dikira istihadah. Ni cara pengiraan haid menurut Islam yg saya belajar masa di uia dulu. Tempoh suci haid sepatutnya minimum 15 hari, tempoh haid maximum 15 hari. So total 30 hari (sebulan) Jika dari segi medic nya, saya sendiri tak pasti. Mungkin boleh jumpa doktor untuk nasihat. #TAPsupermoms