susu yang sesuai untuk preggy mommy

hii , mommies out there ! nak tanyaa susu apa yang sesuai untuk ibu mengandung ea ? better minum susu ke or jus mamariam jus delima something like that ? ada suggestion tak susu apa yang sesuai nd murah ? saya firstmom so takberapa tahu sangat bab bab susu ni .. jangan kecam sayaa , just tanyaa thankyou !#pleasehelp #firstmom #Suggestion #jangankecam #soalandariibu #bepositif

16 Balas

kalau saya minum susu khas maternal. Saya minum Similac Mom. Any maternal milk pun boleh. Knp susu khas maternal sbb khasiat dlm tu dh complete sesuai utk ibu mengandung berbanding susu tepung biasa. Cth lain Enfamama, Friso Mom, ect.. saya tak ambil supplemen tambahan dan x minum any kind of juice2. Kalau x minum susu boleh la ganti dgn supplemen tambahan

apa2 jenis susu pon awak boleh minum dear. janji tekak awak boleh terima😊. mcm sy 22 pregnancy mmg xminum susu. tambah2 susu yg kena bancuh. sbb dr kecik mmg xminum susu. sy byk mkn buah buahan, kekacang. utk jus pula lebih baik awak amalkan real buah. mcm buah delima😘

5mo ago

awak cuba la. boleh nk try susu ibu hamil, susu kotak HL, ataupon susu kambing. kalau boleh minum then awak boleh proceed. incase xboleh minum. takut kurang calcium boleh minta pil calcium dkt kk. ckp je xboleh minum susu then dorang akan bg😊

Susu fresh milk HL/ dutchlady/ farmfresh 👍🏻 susu better dari jus mamariam. Ada yg kena gdm sebab consume jus mamariam. Kalau fresh milk insyaAllah ok lagipun badan perlukan calcium time mengandung. Susu better dari supplement lain selain ubat2 yg dr prescribe

5mo ago

Supplment yg ade calcium mcm ostenutrix dri shaklee..bagus sangat..buang air besar pon jadi lawas je

saya first mom jgk , mula2 saya minum susu lazz , lepastu susu ducty lady tapi mcm tak kena dgn saya sbb sembelit teruk wlpn dh makan buah & air kosong banyak .sekarang 20 w saya fokus minum susu farmfresh & susu calla sbb susu calla susu kambing

Boleh cuba minum susu kambing Higoat. Nak yg original pun boleh, nak yg ada kurma honey pun boleh. Sy beli kat shopee je. Kalau tak jumpa, minum je susu apa2 pun yg biasa minum. InsyaAllah will be ok🫶🏻

saya suke minum susu farm fresh je masa preggy..susu bancuh tiba2 jadi x lalu rse nak muntah.. trimester 3 baru minum calla milk perisa strawberry bancuh dgn ais batu..haha sedap..😅

sy minuk similac mum.. Alhamdulillah sedap sngt bnyk khasiat utk baby dkm perut..x rasa loya pon.before minum anmum..tapi xblh minum asyik muntah..rase mcm besi..hahaha

Apa2 susu boleh. Sy dr bekalkan pill calcium. Jd sy mnum susu jgk wlaupun x perlu sbb dh ad calcium. Tekak wktu mngndung susu berperisa. Alhamdulillah sy xde gdm.

Ada nampak awak komen yang awak suka minum susu, then boleh teruskan minum susu macam biasa. 😊 Saranan dietitian 2x sehari.

5mo ago

@Tyqah Acit, saya minum full cream milk atas (Plain) atas nasihat gynae saya. Gynae saya tak advice untuk saya ambil supplement luar sebab tiada keperluan untuk saya. Saya aware akan kandungan gula dalam susu yang saya minum. Gynae saya pun aware. Macam yang saya terangkan di atas, saranan untuk minum susu 2x sehari. Alhamdulillah saya GDM on DC, BSP saya terkawal sampai bersalin. Tambahan, selain susu kena amalkan diet pemakanan yang sihat (no junkfood, no fastfood, no processed food). Only real food. Ada baiknya TT minta advice daripada doktor sebelum consume apa2 supplement/vitamin/ubat.

Susu HL original. Doctor pun suka suggest susu ni. Kalau takut tak boleh telan, perisa strawberi atau coklat pun ok.