Buaian bayi

HELP! Ank sy lbh suka tdo dlm buaian berbanding baby cot dia sndiri. Mlm klau bby dh tdo lena trus msuk baby cot bby akn terjaga & mencari buaian begitu juga klau siang hari. Lps tu klau dh msuk buaian,kena sntiasa ada pergerakan buai tu smpai bby tertdo klau stop skjap sja bby auto akn terjaga & minta dibuai smpai bby tertdo. Risau ank dh begantung dgn buaian utk tdo stiap kali. Ada terbaca keburukan psl overdose guna buaian terhadap bayi & hnya digalakkan utk guna 2 jam sehari & xblh buai lg klau bby dh tdo. Pls help mommies ada cara utk x biar ank begantung dgn buaian, dh cuba didukung didodoi di tgn tp nngis dan bby lbh prefer buaian. Ank bru 2 bln lbh start guna bby 3 mngu lbh tp sblm tu mau sntiasa didodoikan & diayun di tgn smpai bby tertdo xblh letak ats tilam juga tu kmi beli buaian ni sbb x larat nak dodoi di tgn senantiasa. Adakah bby sy ni high needs baby? #firstmom #seriusnanya #pleasehelp #firstbaby #ingintahu

Buaian bayi
25 Balas

kalau saya, pagi & ptg mmg ajar tido buai utk menyenangkan kerja, malam ajar tido bawah. demi kewarasan saya, saya ajar je ank buai, as long baby okay, sbb baby bawah 3 bulan kadang2 banyak ragam..kalau anak tak boleh tido bila buaian berhenti, setkan moto buaian kepada paling perlahan jika pakai moto.buaian. saya buat mcm tu je..sian die kalau terjaga2..mcm mne nk membesar kalau rehat tak ckup...baby perlukan rehat yg mencukupi utk membesar. anak2 saya semua ajar buai..tp sebelum 1 tahun mesti tido bawah dah, sbb bila baby dah besar sedikit 6 bulan ke atas ke, bila nap pagi, ajar tido bawah. baring dgn baby kat katil, slow2 ajar anak..kene ade rutin. in sha allah..tak selamanya pakai buaian.

1y ago

betul tu sis. dorang kna byk tdo especially newborn utk tumbesaran dorang juga.. klau dh dorang mudah tdo buaian mmg tu je cara ny kot. kita pn x stress