Buaian bayi

HELP! Ank sy lbh suka tdo dlm buaian berbanding baby cot dia sndiri. Mlm klau bby dh tdo lena trus msuk baby cot bby akn terjaga & mencari buaian begitu juga klau siang hari. Lps tu klau dh msuk buaian,kena sntiasa ada pergerakan buai tu smpai bby tertdo klau stop skjap sja bby auto akn terjaga & minta dibuai smpai bby tertdo. Risau ank dh begantung dgn buaian utk tdo stiap kali. Ada terbaca keburukan psl overdose guna buaian terhadap bayi & hnya digalakkan utk guna 2 jam sehari & xblh buai lg klau bby dh tdo. Pls help mommies ada cara utk x biar ank begantung dgn buaian, dh cuba didukung didodoi di tgn tp nngis dan bby lbh prefer buaian. Ank bru 2 bln lbh start guna bby 3 mngu lbh tp sblm tu mau sntiasa didodoikan & diayun di tgn smpai bby tertdo xblh letak ats tilam juga tu kmi beli buaian ni sbb x larat nak dodoi di tgn senantiasa. Adakah bby sy ni high needs baby? #firstmom #seriusnanya #pleasehelp #firstbaby #ingintahu

Buaian bayi
25 Balas

kecik2 takpekot . in sha Allah lama2 dah besar dia dah faham dah nampak jelas . kita boleh ajar sikit2 .. anak saya masa dalam hari pun dah guna buai sbbnya die mmg susah nak tido . now dah 5 bulan alhamdulillah die lagi suka tido atas katil dari buai .. slow2 sis .. jangan stress je . follow the flow ..mana yang memudahkan kita teruskan ..in sha Allah xde qpe2.

Anak sya msuk sebulan dia pakai buai. Everytime nak tido kena ada buai. Kalau tngah keluar jalan , dia nak tdur. Tak boleh sbb dia bergantung dgnbuai, so kena balik ruma cpt2 . Msuk 4bulan sya tekad ajar dia tdur dekat tilam. Alhmdulilah, skg dia dah 5 bulan. Dia lupa buai dia. Anak sya high demand baby. Kuat nangis. Msuk 4bulan dah boleh train dia tdur tanpa buai.

Normal la tu.. Anak sy no 3 smp 2 tahun tido buai siang mlm tetap buai,jnji tido lena start 2 tahun dh tido sendiri di katil,.. Now anak no 4 guna buai siang mlm buai umur 11bulan, buat apa nk susah kan diri nk dodoi bagai kalau ada kemudahan, lena baby lebih lama dri tido dibawah tu.. sy guna auto buai tu senang n mmg dipantau la😊😊

1y ago

Xder apa pun syndrome2 tu semua.. Jgn tlalu pcaya ckp2 org sy dri anak 1st lg mcm tu, cuma kalau guna buai letrik tetapkan bgi slow jgn laju xder mslh pun sis now buai tu dh 8 tahun la no 4 guna,lama diorg tdo bgun cergas je xder nk meragam.. Alhamdulillah semua anak sy mcm tu bgun senyum gelak2😊😊

anak sye pn tdo buai... tp sbb tkot tlalu bgantung kt buai.. kdg2 sye tdokn kt lengan jgak especially tyme mlm.. siang klu sye x penat sgt sye dodoikn kt tgn je.. klu sye x larat, bby plak mnanges memg last2 msuk buai.. cbe sis main2 ngn bby smpi dye ngantok then cbe dodoikn gne tgn..

xpyh risau sis...anak sy mcm sis...tp xda mslh nak bwk jln ke mana2, blh je dia tdo kt bwh...xpernah pun sy bwk ndoi dia ke mana2...skrg setahun lbh, dia sdri xnak...nak tdo sblh sy...sy pun pakai ndoi elektrikjgk sb dia nak ndoi dia sntiasa jln bru blh tdo

Anak sy 2 2 buai sis . Konon dulu x nak ajar buai . Sekali .. noohhhh … kene berkepit 24jam saje . Letak je jaga . Mennges . Puas cr tips. Guna mcm2 cara . Nth la . X cukup ilmu kot . 2 yg x mnjadi . Tp anak sy buai dkt umah je . Klw pegi mn2 x bawak pon .

kena ajar dia tidur kat atas tilam.Lepas minum sendawa kan,kalau dia nk tidur baring kN atas tilam . Mula ii mmg susah ,kdg Ii kita letak ,mata dia celik balik,tapi kalau dia mmg nk tidur ,kat mne ii pun boleh tidur,Kena biasakan.

pandangan Sy la kn anak tu nangis bkn sbb semata2 nk tido je. dia stop nangis bila buai sbb dia rasa calm. masih tak terlambat LG tu. sis boleh follow baby language di FB. Sy pun byk belajar psl baby KT sana.

anak sy high demand. alhamdulillah.. baru lena dia tido, sy boleh buat kehe.. umur 2 thn dia dh x kisah dah tdo smbil ngempeng atau buai.. kalau x buai pun dh x kisah.. tp kalu x nak penat, kena beli mesin buai...

1y ago

stuju sis..mkin bby bsr angin dorang pn akn brubah..xpela bg tdo buaian klau tu je cara yg plg efektif utk tdo ank..asl kan ank dpt tdo yg mencukupi saja

Anak saya pula dia taknak buaian asyik nak tido bawah ketiak ibu nye saja haha. Buaian dh beli sekali beli yg elektrik tu puas dh ajar dia tetap takmo mcm takut masuk buaian. Anak saya baru sebulan 😓