Rasa stres tahap kemurungan

Helo mommies nak tanya macam mana you all handle perasaan tertekan,rasa kosong masa pregnant? Like takde support husband..kadang rasa macam single mom barang baby pon tak beli langsung,sbb duit habis untuk motor je..so how korang handle #ingintahu #SeriusTanya

6 Balas

Bagitahu dia apa yg sis rasa. Ajak sit down & talk dgn dia. Eye to eye, face to face. Fon letak tepi. Pegang tangan dia, gosok tangan dia, cakap lembut2. Jangan mula dgn tuduh atau cakap berkias. Tanya dia, tak excited ke nak dapat baby. Tunjuk gambar, video baby comel2. Ajak dia gi mall, sambil singgah kedai baby. Sambil2 tu cakap pasal barang baju baby, buat2 tanya cantik kan baju baby comel ni. Kecik je. Ckp yg sis teringin nak beli mcm ibu2 lain. Beli sikit2 takpe. Nak beli brg preloved pun boleh. Semasa memasak, cuba bacakan doa2 utk lembutkan hati suami (boleh cari kat fb, tiktok, youtube) Kita ibu mengandung memang cepat emosi, tiba2 je nangis. Si suami pulak mmg kadang2 kena bercakap dgn dia mcm bercakap dgn budak, kena explain & tunjuk satu2. Sy pun mcm tu lah dgn suami kdg2. Tapi sy akan cuba jgk sitdown dgn suami untuk bagitahu perasaan sy kat dia mcm mana.. ckp kt dia, apa yg ibu rasa, anak dlm perut pun rasa. Kalau ibunya asyik sedih, terpalit dgn anak dlm perut.. ibu pulak banyakkan membaca Alquran surah Maryam & Yusuf. Surah2 lain pun bolehh, baca jgk dgn tafsir. Banyak berdoa dgn Allah. Jgn lupa utk sentiasa bersyukur utk sekecik2 rezeki yg Allah bagi. Kdg2 suami ni dia stress jgk dgn kerjanya tapi taknak cerita sgt kt kita. Jadinya, dia buat hal dia.. Sis cuba ajak berbual dulu dgn dia, pergi dating sekali sekala.. insyaAllah moga Allah permudahkan urusan sis.. jgn sedih2 ya mommy💪🏻

ya sy alami semua yg sis ckp, sy dri awal pregnant smpai hjung pregnant, hadap sakit² semua sndri, gi checkup drive sndri, nk mkn ape cri sndri, nk shopping brg bby sendiri even suami ada dpn mata (bukan pjj) .. mmg xrse dia ada dgn kita, kdang smpai rse nyesal ngandung anak dia 😞 tah la, mgkin sy dh lali dgn perangai dia, handle dgn air mata je kot .. klau x tahan sgtt, klau tahan buat xthu je la 😢

Buat keras je sis. Abaikan je perasaan tu. Bila dia nampak sis berdikari boleh buat semua benda sendiri nnt lama2 dia akan rasa dia tak diperlukan. Time tu la nnt dia akan cari sis semula. Sis kena kuat sbb sis akan ada baby comel dari darah daging sis. And didiklah dia supaya sis jadi kepercayaan dan kesayangan si comel 🥰. I love you sis. Stay strong n take care 😘

kalau sy bgi dia dua pilihan je nk hdup ngn moto ke ngn sy ..sbb tkde laki pon kita boleh hdup ...tk pon ckp je nk cari bpk baru yg boleh bertanggungjwab kat ank ..tgah mengandung ni jgn stress2 ..tak elok utk baby ... insyaallah smua urusan dipermudahkan nti ...rezeki utk ank sentiasa ada❤️

kena slow talk dgn husband. org laki ni ada jenis, time wife mengandung anak sulung, dorg clueless.. mcm xreti nak buat apa. x tahu n xde pengalaman mcm mana nak handle emosi isteri pregnant. so, sis share lah apa2 video yg berkaitan dgn husband.. semoga dipermudahkan ya..

Kalau sya jadi sis sya bia ja..nanti dia fikir sndri bukan dia takdek otak😬