Bby dlm kandungan kurang berat badan

Helo ibu2. Ade x ibu2 alami bby kurang berat dalam kandungan.. ade ke cara untuk bg bby dlm kandungan berat bertambah sesuai dgn usia kehamilan ..&6month

15 Balas

Saya lah tu. Dah selamat lahirkan baby masa 37 weeks 2 days, berat 2kg, lahir secara emergency ceser sebab baby kurang kicking. Skrg baby dah 9 bulan, berat 8kg. Doctor nasihatkan makan protein. So hari2 lah saya makan breakfast 2 biji telur rebus, tgh hari & malam semua saya lebihkan protein. Tapi progress naik sikit2 je. Kemungkinan zat tak sampai kepada baby. Apapun boleh cuba makan protein (ayam, daging, telur, tofu) dan tengok ada progress tak berat baby. Kalau sikit2 je naik, boleh la bincang dengan doctor pasal benda ni. Yang penting alert dengan kiraan tendangan baby. Kalau kurang, terus ke hospital. Jangan nak tanya social media, lambat sikit je boleh bagi risiko pada anak.

Kakak ipar saya mcm ni tu hari. Kandungannya masuk 37wks. So dia refer kat hosp dan doctor bgtau dia perlu emergency ceaser sebab 1, air ketuban sikit.. Kedua, uri dia buruk sebelah tu la zat2 makanan tak sampai kat baby dan berat baby tak naik2. Tapi alhamdulillah, baby dia selamat sekarang dan sihat. Cuma dia kecil sahaja. Dlm 2.6kg

1y ago

itu besar 2.6 .. baby saya 2kg je sis.. nasib xkena tahan..

hi masa sy mengandung bby sy x mmbesr ikt umur jdi Dr suggest minum susu sblm tdr n makan mknan yg bkhasiat elak mkn mkn yg x seht...tpi bby sy still sama jdi 37 mingu Dr suru admit ward untuk bersalin paksa...syukur bby lahir 2.26kg jg...now 5 mont 5 day..berat 6.7kg...

sy mse scan kandungan bru 21w doc ckp berat bby kurang xsesuai dgn usia kndungan.. risau jgk.. doc suruh bnykkn mnum susu.. mnum susu HL.. skli keluar baby dekat 3.5kg 🤣 yg penting mommy kna jga makan ye..

Boleh cuba susu , cheese daging . Saya lahirkan anak 38 mggu 2 hari baby berat 2.84kg. Elok sedang2 camtu . Risau baby besar sangat susah nak teran nanti. Semoga dipermudahkan segalanya ye sis🤲🏻

maaf nak tnya awak ada hb. low or sakit apa2 ka ..sebab dulu saya mcmni makan apa pun takde naik berat bby .dia lahir mcm x cukup bulan..2.1kg ja skrg ada kat syurga..

Hi, sorry tiada pengalaman. Pengalaman saya lebih berat badan. Doktor ada beri advice kepada saya dan saya ikut. Doktor takde kata apa apa ke?

sis try mnum air susu pagi dgn sblm tdur .. pagi sarapan boleh try makan telur rebus 2 biji sehari .. mana tau berkesan ..

Saya pun baby kurang berat time mngdung dlu . Sllu amalkan makan telur 2biji shri cheese dan susu tk tggl alhamdulillah naik berat baby

Sama ngn saya , tp saya berat samaa jeee naik un sikit .. tp kndgn sama ngn minggu