Najis bayi

hello semua, saya nak tanya. Bila anak nak masuk 2bulan najis mcm ni normal ke? Ke cirit birit? Sebab bila tengok chart poop, kuning normal cuma tak pasti kalau cair macamni normal atau tidak.

Najis bayi
15 Balas

smt malam, anak saya berusia sebulan lebih, Dan anak saya menyusu saya Dan juga susu formula,anak saya pernah menjalani pembedahan usus, Dan juga pernah mengalami jangkitan usus,baru baru ini..beberapa hari yang lalu, saya Dan suami menambah jumlah susu formula kepada anak saya dari 2oz ke 3oz.kerana baby kuat menyusu,tp setelah itu, saya mendapati najis anak saya cm terdapat sedikit darah, terutamanya waktu malam, bermula ya hari ahad Dan semalam isnin, tp alhmdulilah hari ini tidak ada.saya keliru sama ada dsbkan susu formula terlalu pekat Dan banyak menyebabkan najis anak saya ataupun anak saya terkena jangkitan balik, ini kerana baru seminggu saya Dan anak saya baru discharge ke hospital , ubat antibotik dah 10 hari yang lalu dah habis Dan tidak disambung lagi..

3y ago

klu sy bf sepenuhnya..xbagi susu formula langsung..

Hujau means dia xdpt susu pekat. Dia dpt susu ibu yg cair ja. Klau njis kuning gold means dia dpt dua2. Sis buat mcm ni cth jam 9am dia mnum sblah knan. Kenyang. Sesi kedua cth jam 11am. Bg lg sblah knan. Ad org susu pekat tu lmbt kluar. Klau sy siang sy bg kanan. Jam 7pm sy bg kiri smpaila esok pagi 7am. Kdg trbg awal jugakla.klau dh rsa penuh. Normal susu cair awal2 tu sbb fgsi dia utk bg baby hilang dhga ,yg pekat utk kenyangkan dia. 😊

5y ago

haaa mcm tu ke baiklah . terima kasih puan atas nasihat dan cadangan 😍

Anak saya masa umur 3 bulan pun najis berlendir kuning. Masa tu bf n tambah formula. Tapi lepas tu bawak doc dah ok. Kalau najis bayi sampai warna berdarah, tu memang kena cepat bawak klinik.

Bf sepenuh nye ke sis. . klo bf xde ap ... Kcualii klo ad bg susu formula. . anak sye seminggu x berak .. Tp mmg spenuhnye bf lah .. Alhmdllh xd ap .. N sklii dy berakk banyak ...

2y ago

Keadaan baby hari2 mcm ad teran2 dk? Baby sya 2 buln dia teran teran tapi bila berak cair ja najis dia .. full bf

salam sis ank sy pun berak mcm tu dh masuk 4 bulan , ank sis mcm mana ? sy pn risau sbb dri dia 3 bulan lebih berak mcm tu

maaf puan sy kurang psti ttg ini..kalau puan risau better bwk anak jmpe doc n chck..mg dpmudahkan segalanya .aamiin

Kalau jaundis, kulit dan bahagian putih mata dia sekali yang kita boleh nampak kekuningan 😅

Bby saya pn mnum lactogen, badan berisi tp najis cair. Mslah lain kembung, muntah xde,

Anak sy pun sblum masuk dua bulan..mcm tu jga najis dy..tpi bkan slalu

normal kah bayi umur 3 bulan tahi nya?minum susu ibu Dan breastfeed.