Tambah darah

Hb sy low so mknn apa yg terbaik selain hati ayam dan supplimen#ingintahu

22 Balas

Sis da brp minggu? Petua2 kt sini sis kene try & error mana yg serasi.. Yg penting no give up. Sy da cuba mcm2.. Selain iron tablet yg KK suruh mkn 4 biji sehari, sy consume pati gulsan, minyak kelapa dara vco, air rendaman buah kering, buah delima, jambu batu, telur puyuh, dragon fruit, kacang kuda, sayur2.. Hb tetap x naik. Baru2 ni rujuk doc private suruh mkn maltofer. Selamat mncuba, semoga dipermudahkan urusan sis.

masa mula2 pregnant sy mkn iberet.. kuat sikit.. tp cantik hbnye.. 14.9..lepastu sy consume susu HL.. smpai 7 bulan.. pastu hb drop jadi 11 dh sbb smkin besar.. sy mkn kekacang.. bayam.. bykan sayur.. tukar susu mamadil.. pastu kurma.. kerang(kdg2) buah2.. Alhamdulillah.. 35w last check hb 12.2..misi kata kalau dekat2 due cantik hb.. baby kuat.. mudah2 an.. inshaAllah.. selamat mencuba sis

Saya hb low,paling low 8. Nurse kasi tips last makan 9pm and lepas 2 jam makan ubat jus buah. Saya beli pati delima bancuh buat air lepastu makan sekali dgn ubat. Naik mendadak dari 8 ke 11. Skrg kena ikut cara pemakanan yg betul pulak,baru lepas jumpa pakar pemakanan. Saya minum jus delima gulsan,boleh je tukar2 air jus tu contoh harini makan ubat dgn jus delima,esok dgn jus jambu batu merah ha gitu la tukar2.

2y ago

Hi awak, jenama gulsan saya beli dekat shopee mahnaz food

masa saya mengandung sebelum ni saya hb low doktor suruh saya beli ubat kat luar nama ubat tu maltofer warna coklat dan bau coklat sedap senang nak makan ubat tu tak lah muntah² lagi kalau tak memacam jenis ubat saya makan yg penting jgn minum berkafein

Saya minum jus mamariam dari awal pregnant sampai skrg dah 7 bulan . Alhamdulillah hb tak pernah low sentiasa cantik . Kalau rasa mcm payah nak dapat beli jus delima gulsan dekat pasaraya minum satu sudu sebelum tidur .

Sy mkn kurma. Ada juga minum jus delima Vergold tp tak berani minum hari2 sbb risau gula naik. Sy jarang mkn ubat yg kk bg sbb meloya teruk sgt. Alhamdulillah hb sy dari 11 naik ke 13.7

2y ago

Ye so sy jarakkan 2kli sehari cmtu minum and sy tak letak gula. Kurma plk sy mkn kurma ajwa. 😊

sya amalkan minum rebusan air beras hitam sis...sy minum Pagi dan malam.kdg2 buat mcm buat bubur kacang...dri hb 10.3..amalkan selama 2 minggu..naik terus hb 11.2...

air jambu batu.. jenama peel fresh tuu.. mnum dgn ubat tambah darah tu.. ikot apa² yg doktor bg.. iberet ka, zincofer ka,. mmg sgt² mmbntu .. slmt mncuba

Sy mkn buah anggur hijau. Seminggu ada la 3-5x mkn. Smlm check hb sy elok 14.1 bacaan nya. Pastu dlm sy mnum sunquick dgn gula stevia.

sy makan jambu batu. bulan puasa nie time sahur selalu minum air susu n kurma. terus naik 14. hb sebelum ni 11,12.