Hb

Hb saya stiap bulan 9.7 saja.... Ada x cara nak naikan hb? Dctr bgi tempoh smpai hjung bulan saja... Lepas to kena cucuk masuk kan ubat... Bunyi mcm seram ja... Sakit x cucuk msukan ubat to?

20 Balas

Makan jamu batu sis, mcm sy hb Makin Naik Makin Naik Pula🤭🤭🤭Masa 22 week pnh turun juga, dari bacaan 13 turun pi 11.8 tu Pun nurse dh bising, lps tu nurse bagi ubat tambah darah kena makan 2biji sehari pagi Dan mlm.Selain tu saya amal kan makan buah delima dgn jamu batu, skli Naik terus 13 balik...setiap bln check-up confirm Hb Naik, last hari tu check Hb 15.5🤭🤭🤭sbb brfst pagi tu bedal 1biji jambu batu.

Maybe tubuh sis ni jenis yg take time nak serap ubat. Jangan ambik ubat penambah zat besi dengan apa2 makanan. Jarakkan kalau lagi lama lagi bagus. Bukan 30 minit sebelom makan @ 30 minit selepas makan. Salah tu. Kene sejam / dua jam jarakkan. Masa ambik tu biar perut kosong. Ambik dengan air yg agak masam seperti jus delima @ oren. Wallahualam.

Saya masa hujung² kehamilan memang dah tak boleh nak pergi makan ubat sebab jadi muntah balik.. Apa saya buat, saya makan kurma(ambil secara ganjil).. Rajin makan kismis.. Masa nak dekat² hari check up tu saya makan bubur kacang.. Dari 11.3 dapat la naik 13.. Tapi xjanji semua orang boleh dak macam saya.. Tapi boleh ja kalau nak cuba ☺️

Minum lemon / limau / orange juice. Minum susu kambing malam. Saya 7m dah hb 12 above tiap kali checkup. Saya tak makan sayur. Just bergantung pada air buah/air sayur tu pun on off minum. Obimin & kalsium jangan lupa. Goodluck 🤗

sye mula2 je tau pregnant hb rndah..sjak tu sy bnykkn mkn buah,mkn ubat yg doc bg dn stiap kli sblm esknye nk check sy msti mkn charkitiaw kerang.lgipun sye sjenis yg xmkn syur.itu cra sye la hehe now 14w2d

4y ago

samalah.. saya pon tk mkn sayur😅 mkn buah jambu batu jee..hihi

Sy dari 13.5 turun p 12.5 turun lgi 11.3 turun lgi p 11..alhamdulillah lepas amalkan semua nie skg hb naik balik 12.3 *susu everyday *makan buah oren *makan jambu batu *minum obimin dgn air Sunquick

mak sy kata..dia kna cucuk kat peha nk naikkn hb...hri2 kna cucuk..ladt skli dia xg cucuk ..sbb skit sgt dia kata😅

Amalkan mkn kurma 3 biji sehari selain mkn jambu batu , kurma byk khasiatnya

Sama la. 4 kali dh checkup kk. Tak pernah dpt 11. Yg terbaru ni pun 9.4 😔

Sy ambil iberet n mnum air sunquik alhamdulillah hb naik dr 10.1 ke 13.1