Darah nifas, luka, atau period?

Haritu saya gugur masa 11w. Start dari hari gugur sampai darah nifas dah tak keluar selepas total 9 hari. Hari ke 4 lepas dh stop darah tuu, ada keluar darah lg sikit. hari ke 5 pun sama bila check kt dlm guna cotton bud, ada darah koko. Malam sebelum keluar darah tuu ada bersama suami. Esok pg bangun buang air tgk ada lendir transparent dgn darah sikit, sy igt tuu darah masa bersama tp lama plk berdarah cuma tak byk. Tuu darah apa ye? Masih darah nifas atau darah luka masa bersama? Takkan period kot mcm cepat sgt jee dah period

4 Balas

Kemungkinan darah luka or darah nifas yang lebih. Maybe air mani suami tu yang trigger bagi keluar lagi darah yang tak clear habis. Kalau Doktor saya dulu takde nak halang pantang 3 6 bulan, melebih-lebih dari orang bersalin hahaha.. Lepas darah kering boleh solat, rasa sihat, boleh aje terus usaha plan lagi. Yang penting awak jgn stress dan jaga pemakanan yang sihat., okay?

Kalau gugur before 5months bukan nifas dear. Cot sangat awak have sex tu tu. Biasanya dr akan suruh rest dlu. Lepas gugur kena rehat 3-4motnhs baru have sex. Rahim kena rest. Kalau tak boleh menybabkan infection. Worst case scenario blh menyebabkan cancer. Tahan dulu ya sis dari have sex. Pujuk suami sblm apa2 yang buruk berlaku

11mo ago

setahu saya doc bgthu yg boleh kena infection atau cancer nii sebab darah/pregnancy tissue tak turun habis dan lambat cuci. saya alhamdulillah dah scan doc bgtahu complete miscarriage, tak perlu dnc dan rahim pun dah kecut. btw, thanks for the advise : )

Hai saya pun macam sis gugur. Tapi seeloknya rest dulu ye atleast sebulan baru bersama. Sebab kadangg luaran okay, dalaman kita taktahu.

darah luka. sbb tu dktr selalu advise utk rehat dulu sampai period sampai