scan 28week

harini scan di KK utk 28week,doktor kata baby kecik ngam2 1kg je...tak nrmal ke ibu2??sy first mom jd tak thu ....

11 Balas

selagi doktor takda ckp tak normal should be ok sbb baby masih boleh membesar lagi. biasanya doktor akan tgk lg berat baby masa next appointment. kalau tak cantik atau takda perubahan doktor akan set appointment setiap minggu atau 2 minggu sekali. kalau masih juga takda perubahan kena jumpa doktor pakar pula

28w klu ikut apps ni 1kg je. Normal je sis, +-100-200g. Tak kecik tak besar sgt. Biasa sy follow apps je psl berat baby, sy banding kan dgn scan. Cuba jgn risau sgt psl berat, lahir lebih 2.5kg atau 3kg ke bawah pun dah ok(normal range) , klu 3kg+ puas meneran 😅

2 anak saya lahir berat 2.5kg & 2.6kg. haritu scan 24w doktor pakar pun ada bagitau kecil. "mungkin anak awak ni jenis kecil2." so okay saja. kalau setakat beza 1-2 minggu, tak ada masalah insyaAllah. jangan risau sangat. doa je semoga anak yang dikandung sihat ☺️

Dr akan follow up lagi tak? Sebab biasanya kalau dr kata baby kecik, Dr akan follow up seminggu sekali atau 2 minggu sekali untuk tengok perkembangan baby. Takut baby dah tak dapat nutrien untuk membesar and ada possibility untuk bersalin awal

sis hb rndah ke. sy pun Dr ckp kcik jgk. hri bersalin scan dr dpt 2.7 skli bersalin 3.28. jdnya mngkin dorang slh kira. sbb bby kan gerak2 dlm perut

4w ago

hb sy 11.7 ,,,tk thula...byk yg kta nrmal je 1kg utk 28w...tp dr kata kcik plk

Saya pun 28 week, berat baby 1.04kg je. Dr kata kecik, so kena follow up scan 30 week pulak. Em harap baby baik baik jelahn🥹

Kalau dokto cakap okay. Maksudnya okay tu sis. Jangan besar sangat. Nanti susah teran. Abis kang koyak banyak pulak 🥲

peliknya..sy scan 29w 1.3kg, dr ckp ni lebih 300g..kecik salah..besar pun salah😁

Boleh makan banyak telur, avocado, oat, kekacang, broccoli untuk naikkan berat baby.

Sy 32 week, berat baby baru 1.5kg. Kena jumpa pakar, sbb baby kecik

4w ago

yeke sis,dah jmpe pkar ke blum ya..