baru lepas checkup 18w

harini result hb low 10.3 hm please suggest apa yang boleh naikkan hb ni .. skrng tgh mkn jus delima tpi nurse kata ramai patient dia mkn jus delima hb makin drop .. hm so mcm mana ya .. ada suggestion tak ?

10 Balas

Amalkan real food awak. Awak kena jadikan sumber makanan yang tinggi zat besi sebagai menu harian. Antaranya sayuran hijau (bayam, brokoli, sawi, etc), kekacang, ikan, ayam, daging, tofu, jambu batu, buah delima, berries. Ada banyak lagi sebenarnya. Boleh Google nanti. Elakkan makanan atau minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh, coklat, minuman bergas Ubat tambah darah kena konsisten makan pada waktu yang sama untuk result yang lebih optimum. Jarakkan pengambilan susu dengan ubat 2 jam sebelum atau 2 jam selepas. Itu sahaja.