baru lepas checkup 18w

harini result hb low 10.3 hm please suggest apa yang boleh naikkan hb ni .. skrng tgh mkn jus delima tpi nurse kata ramai patient dia mkn jus delima hb makin drop .. hm so mcm mana ya .. ada suggestion tak ?

10 Balas

Amalkan real food awak. Awak kena jadikan sumber makanan yang tinggi zat besi sebagai menu harian. Antaranya sayuran hijau (bayam, brokoli, sawi, etc), kekacang, ikan, ayam, daging, tofu, jambu batu, buah delima, berries. Ada banyak lagi sebenarnya. Boleh Google nanti. Elakkan makanan atau minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh, coklat, minuman bergas Ubat tambah darah kena konsisten makan pada waktu yang sama untuk result yang lebih optimum. Jarakkan pengambilan susu dengan ubat 2 jam sebelum atau 2 jam selepas. Itu sahaja.

misi tmpt sy ckp,masa makan nsi tu minum dgn air sunquick..lg cpt serap zat besi..sbb sunquick vit c..mcm sy minum jus gulsan,sunquick tanpa gula,kafien terus tk amik..memang kena pantang betul..pglman 2nd prengncy hb low,so mmg sy pun ada anemia,ni suspect thalasemia plk,kalo positif mmg xboleh buat apr dh kata doc..mmg akan rendah je hb tu

Alhamdulillah sehingga 19 weeks ni bacaan saya tak kurang 13 utk hb. Antara tipsnya, saya memang tak minum langsung kopi/teh/kafein saya makan obimin macam biasa, then malam still makan folic acid+iron setiap kali hidangan utama saya akan pastikan ada sayur2an harap membantu

sama la sis..siap doc tambah vitamin lg..tp yg pelik hb makin turun..makan kerang, jambu, dan benda yg tinggi zat besi pon sama je😅..tapi tak jejak angka 9 ok lagi ..jgn ambil benda yg berkafein ya tu pon salah satu sbb hb xnaik

Kalau saya folic acid + vitamin c memang tak tinggal. Minum ribena/sunquick tanpa tambah gula. Fresh milk juga selalu amalkan. Yang penting kena selalu makan real food, lagi2 sayur sayuran.

saya pun hb low 10.3 .. rabu ni nak checkup harap naik la😭 mcm mcm dah makan .. jus delima mkn jgk mmg nurse suruh stop sbb ramai makan drop .. so saya stop harap rabu ni cek ok la

Try makan kerang, jambu batu, ubi bit buat jus.. Sayuran hijau.. Sayur bayam merah, bayam hijau, bilis.. Byk lagi la.. Boleh google/youtube makanan tinggi zat besi.. 😊

makan buah yg kaya vitamin c.macam saya makan jambu apa2lah buah buahan.terus daging macam ayam makanan ringan kontrol lah yg penting kontrol makan makanan manis

saya dulu hb 10.7 ja, lepas adik saya beli beaumama untuk hilangkan alahan teruk tu terus hb naik 15.2 hehee tapi alahan teruk tak hilang cuma hb ja yg naik

sy consume shaklee vitalea,vit c dan vit b....naik HB drpd 11.3 ke 11.9 ...14W preggy...tp d samping itu mkn jg mknan yg kaya dgn zat besi