Berat naik

Harini kali ke3 checkup dekat kk. Nurse and dr cakap berat naik mendadak tapi bila nurse cakap 1.6kg saya rasa takdelah banyak mana. Since first trimester haritu sy alahan teruk then berat pun turun, bila dah ada selera ni sy makanlah makanan yang sy rindu dulu (tidaklah secara berlebihan). Jadi sy nak tanya, ibu ibu lain naik berat badan banyak ke macam saya? Down jugak tadi baru je ada selera makan pastu kena sekat pulak. Pastu kalau tahan lapar ada effect dekat baby ke? Apa yang ibu ibu makan untuk snacking? #firstpregnancy #20weeks

1 Balas

Paling2 1-2kg je sebulan. Sebelum ni sy asyik naik 2kg setiap 2weeks. Lagi la kena bebel semua. Air gula 2x dah kena minum. Now berat dah maintain bila dah nak bersalin ni. Kalau tak, kena minum air gula lagi.

4y ago

Uii sy total naik 12kg tau. Mau tak kena bebel. Takut sangkut gdm ke kan. Bila baby nak keluar tak tahu laa 🀣