tips cepat bersalin

harini dah 39week 4day tapi xde tanda2 lagi. doa kan sy cepat bersalin tanpa induce .

21 Balas

Pengalaman saya,kalau nak cepat bukaan banyakkan berjalan dan buat senaman mengandung (deep squat etc). Elok takde tanda,pi balun berjalan bagai,balik tu rasa contraction kerap cuma jarak masa jauh2. Cth 5-6ptg rasa contractiin kerap dlm 5 min. Next jam tu tak rasa. tapi still pergi hospital. tau2 kena tahan wad terus sbb dah 3cm 🤣 Saya bersalin 37m 6h,sebelum kena serah diri 38m sbb gdm on ubat. Alhamdulillah tak sempat kena induce. 5hb jan hritu masuk wad pukul 4pm,contraction start kerap 2am. Antara masa tu memang saya bantai exercise deep squat tepi katil sambil sembang2 dgn jiran katil. 4am dah start gigil2 rasa nak beranak huhu. Cakap dgn matron dan dr,semua kata belum kot sbb last check pukul 12am bru 3cm. tau2 bila check dah 8cm kelam kabut tolak lr. semoga dipermudahkan urusan mommies semua 🥰

sy baru lps bersalin 2/1/2023 haritu masa kandungan 39week . masa malam 31/12/2022 naik tangga sbb lift rosak smpai tingkat 6, esoknya 1/1/2023 da ada tnda keluar, lpstu ptg da rasa sakit yg kerap and tak lama malam tu jugak kol 12 mlm baru bersalin . alhamdulillah

sama weeks kita. 39w4d jugak lgsg takde tanda. penat dah exercise mcm2, solat hajat, tahajjud, yassin, pujuk2 baby. masih belum ada tanda, kalau boleh xnk induce jgk.. rasa down sgt2 skrg 😭😭

2y ago

tula sis. susah hati betul rasa. hari khamis haritu pun sy dah buat echo utk check jantung. alhamdulillah ok2 je. tapi tulah mungkin belum takdir dia nak keluar 🥺

saya 39minggu 6hari pon belum ada tanda2 lagi. asyik naik turun tangga dlm rumah pon tak jadi apa. tangga pon blh tahan smpai 3tingkat , sapu , mop sampai keatas tak da juga tanda.

saya hri ni 39week 3day , blum ada pun trun tnda perut slalu mgeras jak . surat msuk wad dah trima 29 bln 01 nii 😫hrap2 bleh branak tnpa induce . anak pertama ttc 8thun

2y ago

amin ya mujib , inshaallah sis trima kasih semoga smua urusan kita di permudahkn

sama la. saya anak first ni. saya pun dapat surat serah diri dah 28hb ni. genap 40w. takde tanda lagi em. moga urusan kita dipermudahkan aamiin ya rabb 🤲🥰

sama sis..hari ni 39 weeks 5 hari...dok ngeras dan skli skala ja sakit pinggang..keputihan pon bnyk. due 28/1/23 ni...sy susah hati jugak la.tp anak gerak2 jugak la

2y ago

semoga dipermudahkan urusan sis ye

kerapkan bersama suami sis..Sy haritu 38w4d sblm tu bersama suami aktif dr biase🤣mlm tu jgk terus contractions alhamdulillah pagi tu Selamat bersalin🥰

Saya dah 40w hri nie, x ad tnda2 lgi bersalin tggu 30hb nie temu janji dengan doktor. Semoga kita semua bersalin tnpa induce aamiin 😊

Saya 39w 6hari . Takde tanda2 lagi jugak. Anak pertama. Nak kuar time edd besok agaknya 😂. Doakan saya dipermudahkan bersalin

2y ago

saya 40w 1 hari harini. belum bersalin lagi awak. semoga dipermudahkan semua urusan ibu2 yang nak bersalin 🤗