Terlepas marah kat MO dan nurse.

Harini checkup anak yg umur 1 tahun 8 bulan.. anak saya mng lahir prem 35w. Takda masalah apa cuma masa dia 1Y kena REFER pakar Sbb xboleh berjalan. Bila REFER pakar doc ckp ok, cuma darah thyroid dia tinggi. N kena repeat lagi on 1Y10M nnty. Setiap bulan mmg checkup KD n KK. Setiap 2bulan checkup paeds,fisio. Masalah anak saya cuma xboleh nak berjalan. Dia cuma meniti,menyusur,and berdiri pun berpaut lagi. Bila pergi fisio. Pakar cuma cakap dia takut2. Berdiri sendiri xstabil tapi dia nak berjalan.. and anak saya still babbling. Kira perkataan satu pun xda lagi.. macam2 cara saya da buat, nak kata saya xbnyk ckp, tiap masa saya talk dgn dia. Ajar dia face to face. Tapi anak ingt still babbling taknak follow. Nak kata toys learning smua da bgi, main Sama2. Bab berjalan pun sama. Rumput ka, pasir ka, air ka. Semua cara mau YouTube saya da cuba.. Harini bawak jumpa MO KK, dlm tu ada nurse skli. Mcm2 la diaorg ckp saya xajar la. Tanya ibu kenapa anak lambat sgt. Tgk anak org lain cpt Jgk. Elok selama ni sya husnuzon, tknak pkir org lain, tapi meletup Jgk. Terus saya ckp, habis ingt saya ni xnak anak membesar normal? Habistu saya nak buat apa lagi. Semua da REFER.! Nak saya tarik heret anak tu smpai boleh jalan Sndri?! Nak lempang muka dia kalau dia Xnk ckp.?! Selagi pakar ckp xda apa, cuma lambat je. Apa lagi yg nak bagi parents stress! Cuba Jgn aju Soalan bodoh. Ingat nak membesarkan anak ni pakai button boleh setup terus. Kesabaran saya besarkan anak ada lagi. Tapi kesabaran orang stresskan parents dgn soalan mcmtu buat hilang sabar. MO senyap and mintak maaf tapi nurse pulak mcm xpuas hati buat muka. Saya xda nak complaints nurse n MO tu. Sbb still akan jumpa Jgk. Tapi itulah. Harap diaorg faham la hati ni sbnrnya kecewa kalau aju2 soalan yg kita Sndri da ikhtiar mcm2.

29 Balas

Fhm perasaan sis tuu, pernah jumpa parents yg ank dia 2 tahun baru dapat berjalan lepas fisio, budak dia akan berjln bila dia dah ready.. Follow je apa yg fisio ajar, sy terus stop appointment kat KK bila ank dh 2 tahun. Appointment dgn pakar je skrg ni, x gigih la nk appointment byk tempat.. Nk ulang2 explain satu2 padahal data semua update on system.. Belum lagi kena sidai masa check up.. Last2 x bole buat tukar tarikh lain.. Buang masa 4 5 jam kat situ saje.. Dah mase pendaftaran nk tggu smp giliran je dah 1 jam. Mujur la inchange yg ckp tu yg baik2.. Jenis yg main serbu ni mmg dh x bg muka.. Hopefuly yg baik2 la utk ank kita.. Org layan kita baikk.. Kita pun 2x ganda layan baik..

Tak sure kenapa biasanya dekat KK nurse or mo mesti mulut over then suka assume benda mcm kita ni paling taktau pasal anak. Pernah anak sy masa umur 1+ sy notice ada mcm benjol dkt neck area then tanya nurse KK dia gelakkan sy ckp itu halkum budak. Siap gtau kwn sebelah lg ajak join gelakkan sy sbb konon sy ni risau tak masal since ank sy tu lelaki. Tapi mcm pelik sy takkan budak setahun dh nampak halkum. Then when I went to consultant, after few test and check up rupanya anak ada congenital thyroglossal. Rasa nak pergi balik KK gelakkan nurse tu ingat cerdik sgt gelakkan org

Sama la.. Ank sy 1y10m bru 8.3kg..dri umo 4bln hingga bln 11 2022 (1y6m) sy jumpa pkr kanak2 husm.. Pykit xde. N sht walafiat.. Last temujnji tu doc ckp mgkin sbb faktor parents.. Parents pun kecik.. Doc pkr husm ok jer xde mrh ke apa.. Klau nurse kk ckp xbgi mkn kt ank.. Ank sy semua bnda mkn juz tolak semua susu formula n mnum susu full cream.. Doc husm ckp ok jer cmtu.. Asl ank sy sht, biarlah nurse nk ckp ape pun.. Rmai jer budak xckup berat, tp ada yg kena refer pakar, ada yg cek kt kk biase jer.. Ats nasib

1y ago

sama la kite..berat bdn anak tak naik..tapi die aktif sangat..takde sakit apa..setakat ni Alhamdulillah semua nurse ok..tp sepatutnya nurse tak boleh bg ibu stress melampau..emosi bukan boleh kawal tiap masa..

faham perasaan tu sis.. anak sy pun dah 2 tahun sy stop check up kk sebab malas nak stres. bila stres anak jadi mangsa. daripada anak jadi mangsa stres sy, lebih baik sy stop jumpa orang yg buatkan sy stres. anak sy doc suruh refer jumpa pakar speech delay. bukan sebab anak sy tak bercakap langsung cuma dia taknak bercakap masa jumpa dengan orang yg dia tak kenal.. sy bukan racun sis untuk stop follow up kk tau. sy cuma cerita situasi sy..

Sabar ye puan. anak saya sampai umur 18 bulan, tiap kali pergi KK nurse asyik marah cakap anak tak cukup berat, siap ckp maknya besar, anaknya kecik :( . padahal tak tau dah nak masak dan bagi makan mcmana ntah lagi. pergi pakar tak kena marah pun. siap ckp asal dia makan minum susu sudah. so mmg saya setiap kali checkup KK mmg buat bodoh sengih je. kalau dilayan mmg tak jadi apa. jadi puan stay strong ya. anak2 kita, kita yg tahu.

bagus sis meletup. kalah sy,meleleh air mata je. 🤣 teringat time ank kuning dulu. mcm2 dh sy bg. kejut ank bg susu. nm bg dia minum byk. tp dia bebel² mrh mcm sy xbt apa2. lastnya sy menangis kt situ. kita dh la penat menghadap situasi tu sorang diri. dia nk bebel² salah kn kita. bila refer pakar,yes ank sy ada masalah tiroid semua tu lah. kna mkn vitamin. skrg Alhamdulillah sihat dh budaknya.

Byk2 bersabar ye sis.. klu sy tmp sis pn meletup gak.. kita nk ank kita membesar dgn normal & sihat... Ank sy pn sama mcm ank sis, die dh 1y 8bln still babbling... sy, suami, ank sulung, atok die, opah die sume very talkative dgn die tp respond die cuma babbling je.. Doc pn suh refer kt Paed tp xsmpat nk set appointment.. Kita berdoa je terbaik utk ank2 kita.. sending hugs🥰

Rezeki bila jumpa mo/nurse yang faham. Sebab pernah juga lalui dapat nurse kk yang concern tapi pada masa yang sama tidak terlalu sensitif bab tanya soalan. Encourage dalam besar anak penting. Sebab perkembangan anak bukan semua sama. Apa pun teruskan usaha mommy bawa anak refer pakar. Moga dipermudah urusan ya. Aamiin

..kadang2 nurse n mo dkt kk tu mmng menakutkan kita dan kurang ajar... mcm2 la die orng bebel.. bila jumpa pakar lain cara ... elok je pakar jawab dn explain apa yng patut kita buat... hmm ..x tahu la ... sometimes malas nk g kk buat check up..... bukan semua..tapi segelintir... harap anak sis sentiasa sihat🥰...

Takpe. Kadang2 memang kena meletup jugak kalau kita confront jenis cakap lepas ni. Saya dulu smpai call atasan saya buat aduan terus nurse tu minta baik2 saya explain semula kat pegawai yang cuma salah faham. Melampau sangat. Semoga dipermudahkan urusan puan yaa! Jgn mengalah dengan anak tu 😘