Kandungan baru 16 minggu tp HB 11.1

Harini check up HB drop drp 12.5 jadi 11.1...alamak..risau pulak sy..😩

14 Balas

Awl2 mngndung hb 12.0..dpendekkan cer, 1 hri ni check up kt kk hb drop jd 11.2..nurse pun dh ugut ckp klu drop lg checkup akn dtg, kna buat siasatan lg, ambl sampel taik smua. Balik2 tukr ubat sbb nurse tkut x ngam. Start situ pantang kopi, teh, milo..mkn lauk yg tnggi zat besi, smbil mnum air tnggi vitamin c - cth sunquick, ribena. Spya penyerapan zat besi tu brganda. Klu mkn kt kdai, sy akn order air limau /lemon je. Milky tea smua tu trpksa say no yaa sbb tea😅. Pstu kwn ada share tips, mlm sblum checkup & bbrpa jam sblum nk prgi check up, mkn kcg kuda rebus, smbil mnum air sunqick/ribena. Alhamdulillah lps amalkn, start situ xprnh lg drop. Naik sikit2 smp lh skrg hb sy 13.7.. Xlh bnyk mna naik, at least lega hati naik juga hb. Nsib xpyh buat urusan ambl sampel taik. 😂 Oh ya dgn sy mnum gulsan pati delima, tp tu pun x hri2 mnum 😅bnykkn mkn kangkung, jambu batu.

3y ago

wah..menarik,tq for sharing

sy dulu pregnant tak pernah atas 8 smpai hri bersalin HB 6.4 jd laa berkampung kt hospital 5 hri sbb tgu HB stabil tp tetap tak stabil haha. smpai doc give up ckp ade mcm2 penyakit. di ambilnye drh kita yg dh hampir kehabisan dek bersalin berbotol2 sbb nk check semua penyakit. last2 report last day kt hospital severe anemia, tu je. die ckp awk takde rse pening ke nk pengsan ke, sy ckp takde. dorg mcm pelik sbb HB hri kedua 5.4 tp sy relax je hahaha. entah laa semua atas izin Allah

3y ago

wah..ada kena suntik kat bontot x sbb hb rendah?

Banyak masa lagi. Saya sampai ke 24 minggu tk silap, ke lebih entah tk ingat, HB drop sampai 9. Tapi lepas tu consistent makan iberet, skrg HB sampai 13.6 dah (34 minggu). Ubah cara pemakanan dan consistent makan ubat tambah darah yg doktor bg. Dan boleh cuba makan ubat sebelum tidur. Saya buat mcm ni, HB naik cantik. Sebelum ni makan awal pagi lepas breakfast, tk naik banyak sgt

3y ago

Kalau mcm saya dr cuma bg obimin je boleh ke makan malam juga ye? Sebab selalu makan pagi tak sempat nak jaga waktu kena berapa lama sebelum n selepas mkn

banyakkan makanan kekacang,sayuran hijau,buah buahan yg beri nutrisi vitamin C,susu enfamama sesuai sgt utk saya nie pun doc yg suggest sblm nie pernah minum anmum memang x boleh masuk & jgn lupa ambil vitamin doc bagi... setakat nie Saya dh 28week HB Saya cantik doc bagitahu 14.4...keep maintain....

Setiap kali check up hb saya tk pernah 8 ke atas😂semua 7/6..sampai dh bersalin hb tetep tk cantik😆cuma nk dekat bersalin kena tambah darah tapi sakit la😂

3y ago

owh,ada kena suntik kat bontot x?sbb nurse ckp kalau hb menurun krg drp 11 nanti kena start suntik kat bontot

sy tk pernah ada masalah hb drop dr awal khamilan smpai 34 weeks ni. Sy suka makan jambu batu dan ikan bilis goreng. Nurse pun ckp mknn tu elok naikkan hb.

3y ago

sedapnya ikan bilis goreng

Saya 37w , hb pernah drop sampai 10 . then saya amalkan minum susu rizqi mamadil . alhamdulillah sejak tu naik . hb latest saya 12

3y ago

sy hb cantik je sbb minum susu rizqi mamadil jgk. alhamdulillah.. dr awal pregnant mmg 11 lebih yg latest 36w hb 13.3.. minum susu tu setiap pagi masa breakfast.. malam makan iberet 2 biji sblm tido.. in shaa allah cantik je hb nanti.

cara makan ubat mesti 2 jam sebelum @ selepas makan . janji perut betul2 kosong then ubat yang nurse bagi tu akan serap .

3y ago

ok tq

klau hb 11.1 masih ok lg sis. jgn drop bwh 11. sy pon dh brape kali drop hb ni. hr ni alhamdulillah hb dh naik blk 11.1

3y ago

tp nurse dah membebel..😫

haha selamat lagi tu.. biasa lah naik turun.. sy 10 camtu kadang naik 12 .. haritu 11😂 padahal dah masuk 30 weeks

3y ago

owh