Pemakanan Ibu Breastfeed

Harini baby saya checkup 2 bulan. Berat bdn anak x berapa cantik nurse kata. Masa lahir = 2.8, 1 bulan = 2.9, 2 bulan =3.5. Saya direct feed anak, minum susu semua okay every 2 jam or on demand. Boleh share tak pemakanan mommy2. Or tips nak bagi berat anak naik bagi cantik graf.

6 Balas

Anak saya baby SGA, lahir 2.34kg, mula2 masa check kuning kan kena timbang hari2 berat tak naik mana pun byk statik.. Pastu saya baca lah mcm mana nak bagi berat anak naik dgn direct bf. So kena bagi dia minum sebelah breast tu sampai betul2 kosong, bby sy pula jenis minum sikit2 so bila dia nak lagi saya bagi lagi kat breast yg sama 2 - 3 kali sebelah yang sama sampai dia betul2 dapat hindmilk pastu baru tukar sebelah. Alhamdullilah dgn cara tu berat dia naik banyak 1 bulan 3.55kg. Terus dari carta kuning masuk putih. Skrg 2bulan 4.55kg. Awak boleh try cara saya ni.. Insyallah berat anak naik.. Makan pun kena jaga taw supaya susu berkualiti.

pastikan baby feeding time at least 10minit per session this is to make sure baby dptkn hindmilk. ibu pula makan byk protein (ikan, daging, telur,) try makan cheese, minum susu panas. and make sure ibu makan sebelum rasa lapar, perut jgn kosong. kalau ada makan jamu make sure jamu tu tak kurangkan your breastmilk.

Anak menyusu berapa lama per session? Kena make sure dia dapat hindmilk. Tidur pun kena cukup. Kalau tak mmg susah dia nak naik berat walaupun nyusu banyak. Awak pun kena makan makanan yg sihat utk hasilkan susu yg bagus. Apepun jgn stress2 ☺️

aik xcantik lg ke tu 😅 graf ok tak? anak sy lahir 2.8kg, 40 hari 3.6kg. skrg 5bulan 14hari, 6.77kg. nurse ckp ok je. selagi graf tak kuning

anak sy masa lahir haritu 2.75 skrg 2 bulan 4.6 anak sy fully bf. sy direct feed dia sejam sekali. even dia x mtk sy tetap bg.

2y ago

haha ni sama mcm sy sbb nak banyakkan susu tp anak takmauuu, dia cepat kenyang tp so far berat tinggi semua ok so sy tak heran sgt 😂 cuma mak2 biasa la selagi anak tak makan, asyik pk dia lapo

Pola baby tidur okay tak?

2y ago

sebab saya ada baca statement dari seorang doc di facebook. dia cakap tidur pun mempengaruhi berat badan baby. kalau ada jumpa doc, cuba minta advice dari dia ya.