Feed on demand or kejutkan?

Baby baru nak masuk 2 months end of this Feb. sebelum ni baby memang akan terjaga every 2 hours untuk minum. But lately ni, tidur dia stretched kadang 3-4 hours bila malam. Perlu ke saya kejutkan dia untuk minum every 2 hours atau just follow on her demand? #firsttimemom #firstbaby

6 Balas

Jgn kejutkan. Follow je demand dia. Dia dah boleh beza siang dgn malam tu dia tidur lama sikit.kalau dia lapar nanti pandaiw la dia bangun tgh malam mintak susu.

feed on demand baby awak. bukan feed on time. baby akan bangun bila baby nak susu. boleh follow lactation counselor. LC ada explain pasal ni awak☺️.

1y ago

yes betul awak. kalau baby jaundice kita perlu kejut utk baby bgun minum susu sbb nak kena turun kn kuning baby. jadi just feed on demand baby. that why bila awak kejot ikot time baby minum tak habis dh susu tu nk kena buang nnt. kalau terkena air liur baby susu tahan sejam ja. baby bangun baru bg susu. kecuali baby xbangun langsung utk susu itu lain.

blh kejutkn atau nmpk dia merengek ckit terus bg.. susu merupakan keperluan utama bayi.. jgn bg dia tido sedap sgt tanpa susu.. ibu harus alert jgk..

kne kjut.. klu baby sye tdo stret 3-4 jam.. next mnum susu mesti jeluak sikit sbb perut kembong..

1y ago

baby muak sikit tu normal je. biasa sebab terlebih minum susu, tak disendawakan, teknik penyusuan salah. tak semestinya perut kembung

yes kejutkan baby every 2 hours. kalau x nnt baby akan dehydrate.

1y ago

Tapi kadang kejutkan dia minum sikit saja as if macam masih kenyang. Usually baby minum 2oz or 3oz.

on demand saja