Solat selepas keluar tanda?

Hari ni ngam2x 40 weeks. Sy dh keluar darah and lendir tu. Nak tanya. Boleh solat lagi ke walaupun ada keluar darah?

8 Balas

Keluar darah yg wanita xperlu solat hanya 2 iaitu darah haid n darah nifas.. darah haid ni darah yg datang setiap bulan pada wanita yg akil baligh dan darah nifas plak darah yg keluar lepas bersalin.. kawan2 pernah x dengar darah fasad?? Darah fasad ni ialah darah yg keluar mase keluar tande nak bersalin.. mase ni kte masih perlu solat ke atau x?? Jawapannye kite masih perlu solat lagi, wajib solat lagi walaupun dalam keadaan sakit kontraksi nak bersalin dh.. wajib solat dan solat la ikut daya dan keupayaan masing2.. sebab kadang2 orang ingat keluar darah tande nak bersalin tu dh termasuk darah nifas, tapi sebenarnye tu bukan darah nifas. Basuh suci macam biase, lepastu solat mcm biase ikut daya dan kemampuan kite masing2.. semoga bermanfaat untuk kite semua wahai kaum hawa.. inn shaa Allah.. Aamiin

5y ago

Mmg kena qada' nnti sis..sbb masih brhutang solat tu..kiranya nnti qada' lepas dh suci dr nifas la..

Boleh. Cuma bersihkan darah dlu, tukar pad. Selagi baby tak keluar, selagi tu wajib solat. Biasa org terlepas pandang bila berada LR. sbb ada yg kadang di LR lebih dr 4jam. Tak berdaya nak bangun semua dh. Mcm tu mcmn plk ya? Boleh di qada' kan ke?

5y ago

Kena pi amik wuduk n bersihkan darah dlu jgk lah kan.

Wajib solat selagi tak keluar nifas. Darah nifas tu darah selepas melahirkan. Kalau keluar tanda je masih wajib solat. Caranya bersihkan darah dan solat macam biasa ( ikut keupayaan samada bdiri, duduk atau baring).

Boleh ibadat mcm biasa.. cuci, bersihkan darah, cepat² solat.. selepas baby keluar tu, baru lah xleh ibadat.

Tak boleh darah adalah najis sis.kecuali mandi wajib

5y ago

Darah fasad tu hnya najis mutawasitoh..tak perlu mandi wajib..cukup dgn bersihkn darah tu & solat mcm biasa.. lbih kurg mcm darah istihadoh hukumnya..

Selagi bukan darah nifas, boleh

Boleh sis

Boleh