pergerakan baby lemah time berpuasa

hari ni hari ke 4 sy puasa..bila puasa perut sy penuh dgn asid yg menyebabkan sy rse mual..perut megeras & pergerakan baby pn slow x seperti biase..sy pn rse lemah & selalu rase pening2..selamat ke x ye klw sy teruskan je puasa ni?

6 Balas

Kalau pergerakan bby dah slow better berbuka sis.. Bby lapa tuu.. Sy puasa rasa ok jee tp bila baby kurang gerak atau slow memang sy akan berbuka.. Checkup dekat kk pun, doc xbg sy puasa sebulan.. Sbb sy ad risiko.. Jantung sy laju dgn ada history 2x miscarriage 1x ectopic.. Pernah dehydration, jantung sy dan bby jadi lajuu sgt, kena masuk air 2 botol baru jantung okay.. Tmbah pulak sy demam skrg nii.. Doc xbgi puasa terus.. Doc ckp, puasa boleh ganti, nyawa bby lagi penting.. Awk nk dptkan sorg pun susah, better kalinii jaga betul2.. Xpyah puasa sebulan.. Dan sehari jee sy puasa.. Hari kedua ketiga try puasa, bby 4jam xgerak terus berbuka, Alhamdulillah bby gerak elok jee lepas mkn.. Kalau ikutkan badan sy, boleh je teruskan puasa.. Tp fikir baby kurang gerak/xgerak langsung memang sy akan berbuka.. Risau tkut apa2 kat bby..

Saya dan puasa 2 hari je mse hari pertama dn kedua, start hari ketiga sy perasan baby x gerak lgsg , dh pkul 2.30 ptg masih x gerak. Hati x sedap terus buka, lps buka bru la baby gerak.. Jadi smpi hari ni sy x puasa.. sb baby mmg x gerak klau sy x mkn.

Nurse kata kalau perut mengeras tu tanda baby lapar. Kesian la kat baby sis. Kalau jd apa2 nnt menyesal nnt. Kita mmg boleh tahan, tapi ada nyawa baby yg perlu kita jaga sis.

mcm sy dh 33w.. sy dh try puasa hari pertama..smpai tghri sy muntah sbb perut masuk angin..dan saya juga bru lpas drip cosmofer..nurse tak sarankan puasa.. sbb hb low..

x perlu nk paksa puasa sis..klu rasa x larat jgn puasa..brbuka j..x slh pn klau kita brbuka..sbb ibu hamil x wajib pn berpuasa klu memudaratkn ibu n bby

kalau dah tak larat tu, berbuka jela sis. kesian kat baby. puasa tu boleh ganti.