Gembira & Risau

Hari ni doc sahkan saya pregnant 5minggu selepas 7tahun memcuba. Saya rasa gembira & bersyukur sgt. Tp at the same time saya risau sbb saya ada pcos (polycystic ovarian syndrome) yg menyebabkan saya mengalami insulin resistance. Bacaan gula dalam darah tinggi.. Dalam trimester pertama ni doc advise untuk sentiasa kawal gula dlm darah supaya tidak mengalami keguguran. Saya juga masih meneruskan pengambilan metformin untk menurunkan paras gula dlm darah.. Kalau dlu sebelum disahkan pregnant saya amalkan diet.. Tp skrang bila dh disahkan hamil saya tak tahu nak teruskan diet saya. Sbb takut baby saya tak dpt nutrien yg ckup. Tp at the same time saya kena kawal paras glucose dalam darah.. Ada tak yg ada masalah mcm saya jugak.. Apa makanan seimbang yg baik untuk diri saya dan baby? Hope ada yg boleh share tips yg baik.. Thank you.. Sorry tulis panjang cket. Biasalah first time.. 🙏😁

1 Balas

Sy pun ada pcos juga.. Lepas 3 tahun kahwin baru mengandung.. Sekarang ni dah 24week..bila kena minum air gula memang sangkut jugak la tp sy x on apa2 ubat mcm metformin or insulin.. Gdm on diet sahaja.. Makanan tu memang sy ada kontrol jgk tapi x terlalu strict sbb takut juga baby xdapat nutrition. Sy ambik makanan seimbang.. Taip2 kali makan memang ada sayur n buah..cuma susu anmum elak kan minum sbb ada gula.. Cari susu yg xde kandungan gula. Banyak kan minum air kosong.. Minuman manis2 tu elak kan sbb dalam nasi n buah tu dah ada gula..